KRENULA AKCIJA

Nemate dizalo u zgradi? Ovo je sve što trebate znati ako ga želite ugraditi

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 21.12.2018 11:19
  • Objavljeno 21.12.2018 u 11:19
Ukupni trošak ugradnje procijenjen je na 536 milijuna eura

Ukupni trošak ugradnje procijenjen je na 536 milijuna eura

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Koordinacijski odbor umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog Telekoma u četvrtak je poslao 16.804 pisma na adrese predstavnika vlasnika stanova u višeetažnim stambenim zgradama visine tri kata i višima, a koje nemaju ugrađeno osobno dizalo

U pismu je priložen i obrazac pretprijave za ugradnju liftova ili panoramskog dizala uz bespovratnu financijsku pomoć za troškove ugradnje iz fondova EU-a. Rok za vraćanje pretprijave je 31. siječnja 2019. godine, piše Večernji list.

Umirovljenici očekuju da će dobiti 11.000 pretprijava te da će biti potrebno ugraditi oko 13.500 dizala s obzirom na to da u nekim zgradama ima više stubišta. Ukupni trošak ugradnje procijenjen je na 536 milijuna eura.

Trošak ugradnje jednog dizala, ovisno o broju katova zgrade, kreće se od 340.000 do 440.000 kuna, a od tog iznosa 85 posto pokrilo bi se iz fondova EU-a.

Očekuje se kako će se u veljači izmijeniti operativni program Konkurentnost i kohezija, u kojem bi se osigurao novac za ugradnju dizala, odnosno za program Dostupnost do stana.

Podsjetimo, na projektu ugradnje dizala od 2016. rade udruge umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskog Telekoma te Hrvatska stranka umirovljenika, uz podršku europarlamentarke Biljane Borzan.

  • +5
  • +2

Biljana Borzan

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Procjenjuje se kako 700.000 ljudi u Hrvatskoj živi u objektima tzv. kolektivnog stanovanja, a velik dio njih pripada skupinama umirovljenika, invalida i obitelji s malom djecom. Određeni dio takvih zgrada spada u skupinu iznad četiri etaže kojima prilikom izgradnje nije ugrađeno dizalo te je tim kategorijama stanovništva znatno otežana dostupnost do stana. Prema podacima koje su prikupili inicijatori projekta, u Hrvatskoj ima 16.804 takve zgrade.

Organizatori su u protekle dvije godine dobili od Europske komisije informaciju da se takav projekt može financirati, uz prijedlog izmjene i dopune operativnog plana Konkurentnost i kohezija procjenama troškova te popisom višekatnih zgrada u Hrvatskoj koje trenutno nemaju dizala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!