NAJJEFTINIJE U GAJNICAMA

Nemali pad cijena najma stana u Zagrebu

13.05.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Prema podacima portala Crozilla prosječna mjesečna cijena najma stanova u Zagrebu, kvadrature od 20 do 40 metara, iznosi 290 eura što je u odnosu na siječanj 7,9 posto manje. Za stanove od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku treba izdvojiti 412 eura, a 528 eura za najamninu stana čija je kvadratura između 60 i 80 metara. Za stanove od 80 do 120 četvornih metara, prosječna je cijena 786 eura. Za velike je stanove (one s kvadraturom od 120 do 200 metara) u travnju trebalo izdvojiti nešto više od 1170 eura

Najnižu cijenu najamnine (kao i kod prodaje) imaju stanovi u Novom Zagrebu, bez obzira na to o kojoj kvadraturi je riječ. Tatjana Lekić, posrednica za najam nekretnina iz agencije Legis kaže da upita za stanove ima dosta, ali da bi se klijenti odlučili za najam očekuju se da stan bude opremljen u potpunosti. Tako primjerice u ponudi portala Crozilla stoji stan od tridesetak kvadrata u tom dijelu grada po cijeni od 180 eura mjesečno no i dalje ostaje prazan, jer nije opremljen svom potrebnom tehnikom.

Istočni dio grada je povoljniji od zapadnog po cijenama svih kvadratura stana, izuzevši onu od 80 do 120 metra kvadratnih. Od svih je naselja opet Centar taj koji drži cijenu. Stanovi od 20 do 40 kvadrata u prosjeku se naplaćuju 342 eura mjesečno, a 498 eura stanovi od 40 do 60 metra kvadratnih. Stanovima od 60 do 80 metra kvadratnih cijene se kreću oko 616 eura, a za stanove najvećih kvadratura (od 120 do 200 metara kvadratnih) cijena najma u prosjeku iznosi nekoliko prosječnih plaća - vrtoglavih 1490 eura.

Kada se govori o najmu, ponuda je raznovrsna dok potražnja ovisi o materijalnim mogućnostima ljudi. Tako se na portalu Crozilla može pronaći stan od 71 metar kvadratni u zapadnom dijelu grada, u Gajnicama za svega 120 eura. To je ujedno i najjeftiniji stan koji se može naći u oglašavanoj ponudi.

Jedan od najskupljih stanova ima 258 četvornih metara, nalazi se u Centru grada i za njegovu je mjesečnu najamninu potrebno izdvojiti čak 5.000 eura. Boro Vujević iz agencije Opereta kaže da se radi o ekskluzivnoj nekretnini za kojom je potražnja velika i smatra da će ekskluzivna nekretnina na dobroj lokaciji uvijek biti tražena uglavnom od stranih državljana.

Tamara Skorić iz agencije Hillberg kaže da se u njezinoj agenciji još ne tako davno stan mogao iznajmiti za cijenu od minimalno 500 eura. Danas kada prolaze korektne nekretnine, a luksuz pada u drugi plan to više nije slučaj. Problem je u tome što nedostaje klijenata iz svijeta poslovnih ljudi i diplomata kojima se također budžet smanjio.

U skoroj se budućnosti predviđa daljnji pad cijena u Zagrebu, jer se bliži kraj akademske godine na fakultetima. Studenti će,  početi otkazivati najam stanova i vraćati se svojim kućama gdje će ostati do jeseni. Mnogi će se sezonski radnici uputiti na Jadran 'trbuhom za kruhom' pošto nam u susret dolazi predsezona koja Zagreb lagano stavlja u drugi plan.