stroža pravila

Nema više ilegalnog rudarenja: Tko kopa u mutnom, čekaju ga drastične kazne

12.03.2024 u 06:02

Bionic
Reading

Vlada je pripremila nova, mnogo stroža pravila za eksploatiranje mineralnih sirovina. Nove uredbe predviđaju više naknade za koncesije i drastične, višestruko veće kazne za ilegalno eksploatiranje nalazišta

Ministarstvo gospodarstva uputilo je u javno savjetovanje dvije uredbe kojima se regulira eksploatacija mineralnih sirovina.

Uredbom o naknadi za koncesiju određena je minimalna godišnja naknada za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina, u što se ubrajaju fosilne gorive tvari (ugljen, asfalt, radioaktivne rude), sirovine za industrijsku preradu, sirovine za proizvodnju građevinskog materijala (kamen, pijesak i šljunak iz neobnovljivih ležišta), arhitektonsko-građevinski kamen, mineralne sirovine kovina, građevinski pijesak i šljunak s morskog dna te sve vrste soli.

Uz fiksni i varijabilni dio naknade, novom uredbom uvodi se naknada za sanaciju šteta nastalih rudarskim djelatnostima. Za fiksnu naknadu, koja u potpunosti pripada jedinicama lokalne samouprave, propisuje se jedinstven minimalni iznos od 200 eura po hektaru, a dosad je bio između 250 kuna (33,18 eura) i 1200 kuna (159,3 eura), ovisno o vrsti i površini eksploatacijskih polja.

Minimalni iznos varijabilnog dijela naknade povećava se s pet na 7,5 posto od tržišne vrijednosti mineralne sirovine. Po novome se povećava i iznos varijabilne naknade koji pripada gradovima i općinama na čijem se području nalazi eksploatacijsko polje - s 30 na 40 posto. Dio države smanjuje se s 50 na 40 posto, a udio županije ostaje 20 posto.

Naknada za sanaciju šteta nastalih rudarskim djelatnostima naplaćuje se u minimalnom iznosu od 2,5 posto od tržišne vrijednosti mineralne sirovine i u cijelosti pripada jedinici lokalne samouprave. Gradovi i općine dužni su novčana sredstva namjenskog dijela naknade utrošiti za sanaciju šteta nastalih rudarskim djelatnostima.

Drastično povećanje kazni za ilegalne rudare

Uz uredbu o koncesijama, predložena je nova uredba o naknadi štete u slučaju ilegalnog vađenja mineralnih sirovina. Kako bi se stalo na kraj 'lovcima u mutnom', država je odlučila višestruko povećati kazne za nezakonito otuđivanje mineralnih sirovina.

Državni inspektori ubuduće će razrezivati kazne po novoj formuli, a ona uključuje realne tržišne vrijednosti mineralnih sirovina i koeficijent otuđenja, čime se višestruko povećavaju njihovi iznosi.

Nova uredba sadrži tablicu s aktualnim tržišnim vrijednostima mineralnih sirovina jer su se one u protekle dvije godine bitno povećale. Tako je, primjerice, vrijednost građevinskog šljunka i pijeska, sirovina koje se najčešće ilegalno eksploatiraju, povećana s 2,7 na sedam eura po kubnom metru.

Prema važećoj uredbi, naknada štete po osnovi otuđenja mineralne sirovine određuje se kao umnožak količine protupravno otkopane mineralne sirovine i njezine vrijednosti.

Po novome, u formulu se uvodi i koeficijent otuđenja mineralne sirovine. Vrijednost tog koeficijenta je pet, što znači da se kazna za ilegalno eksploatiranje povećava za pet puta.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja smatra da će se na taj način smanjiti nelegalna eksploatacija mineralnih sirovina.