U SAMO ČETIRI MJESECA

Neke namirnice skuplje preko 100 posto: 'Neka iz Ministarstva to objasne'

02.08.2023 u 12:27

Bionic
Reading

Predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević otkrila je za N1 koliko su neki proizvodi poskupjeli u samo četiri mjeseca

'Svakodnevno nam se javljaju i prijavljuju da je nešto poskupjelo. Mi pratimo cijene od kolovoza prošle godine u sklopu projekta Tajni kupac. Nismo još nijednom dobili informaciju da je nešto pojeftinilo', rekla je Knežević za N1.

Pozivajući se na statistiku, rekla je da je ukupno pojeftinilo 426 proizvoda, a poskupilo 1.262, dakle tri puta više.

'Jogurt je od 15. ožujka do 15. srpnja poskupio 105 posto, kupus 75 posto, mineralna voda 78 posto, pileće hrenovke 100 posto, čaj 97 posto. Koji su to razlozi, nikad nitko nije objasnio. Vidimo da stalno poskupljuje, hrana najviše. U drugim zemljama inflacija sad pada, a kod nas neka čarobnjaci iz Ministarstva objasne što se događa', izjavila je Knežević.

Na pitanje kako Ministarstvo gospodarstva objašnjava tolike promjene, rekla je: 'Nikad nismo dobili obrazloženje da vidimo strukture cijena, da vidimo tko sebi najviše uzima. Postoje mjesta gdje ljudi imaju samo jedan dućan i nemaju izbor. Vjerojatno je to neka pohlepa, ništa se ne događa pa idemo uzeti dok ide'.