MINISTARSTVO FINANCIJA

Ne možemo 'haračiti' samostalne djelatnosti zbog zakona

26.08.2009 u 14:56

Bionic
Reading

Nakon medijskih napisa o nenaplaćivanju kriznog poreza na samostalne djelatnosti, Ministarstvo financija reagiralo je priopćenjem na njihovim web stranicama, u kojemu objašnjava da se samostalne djelatnosti ne mogu oporezovati jer to nije u skladu sa zakonom.

'Obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti dohodak utvrđuju na temelju propisanih poslovnih knjiga i imaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave za ukupno ostvareni dohodak po svim izvorima u tijeku poreznog razdoblja.

Tijekom godine porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost plaćaju predujmove poreza na dohodak, a konačni godišnji porez utvrđuje se na temelju podnesene godišnje porezne prijave. Porezna prijava uz dohodak od samostalne djelatnosti može sadržavati i dohodak iz ostalih izvora (primjerice drugi dohodak), a za koji postoji obveza plaćanja posebnog poreza.

Kod dohotka od samostalne djelatnosti ne isplaćuje se plaća već se dohodak ili gubitak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, a porez se utvrđuje na temelju godišnje porezne prijave. Nije riječ o isplati primitaka niti ostvarivanju tih primitaka od određenog isplatitelja.

Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke primjenjuje se na primitke isplaćene do 31. prosinca 2010. godine, što znači da porezni obveznici za ukupno ostvareni dohodak u 2010. godini imaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave u 2011. godini dakle u trenutku kada prestaje važenje i prestaje primjena Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke.' stoji u priopćenju Ministarstva financija.