ANALITIČARI O MMF-U

'Ne bi štetio burzi, ali bi snizio plaće u državnoj upravi'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.07.2009 10:58
  • Objavljeno 01.07.2009 u 10:50
škare novac euro rezanje troškova

škare novac euro rezanje troškova

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Dok guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski poziva Vladu da uvede red u državnim financijama, jer u protivnom nećemo moći izbjeći pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, burzovni analitičari ne strahuju previše i ulazak MMF-a u Hrvatsku smatraju neutralnim za kretanja na tržištu kapitala, piše Business.hr

'Ulagači na tržištu uvijek žele čistu situaciju i ako Vlada može oštrim rezovima izbjeći dolazak MMF-a, u redu. Ali ako ne može, neka dođe MMF, a ulagače to ne bi trebalo prestrašiti', izjavio je Igor Gvozdanović, član Uprave Platinum Investa.

On smatra da MMF u Hrvatskoj ne bi imao neke nerazumne zahtjeve. Da pomoć MMF-a nije nužno loša vijest za burzu, smatra i Tonći Korunić iz Intercapitala.

'MMF-ova je zadaća disciplinirati državu kojoj je dao pomoć, što može eventualno štetiti samo građevinskim dionicama, ali ne pretjerano jer je u njih uglavnom već ugrađen negativan efekt', ustvrdio je Korunić.

Koruunić, međutim, dodaje da je dugoročni efekt na tržište kapitala pozitivan jer MMF svojim prisustvom djeluje stabilizacijski, a s njime se smanjuje i rizik od defaulta države, što je sada faktor nestabilnosti.

'Bojim se MMF-a i restrikcija koje sa sobom donosi. Na udaru MMF-a našle bi se plaće carinika, sveučilišnih profesora i cijele državne uprave jer MMF, gdje god dođe, ne poznaje lokalnu situaciju pa primjenjuje univerzalna rješenja koja nisu uvijek najbolja', tvrdi Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta.

Jakovčević tvrdi da je utjecaj MMF-a na tržište kapitala zanemariv jer se na našem tržištu sa 20 milijuna kuna može manipulirati dionicama kako se hoće i navlačiti male ulagače. 'Ne treba pozivati MMF. Ostavimo ga tamo gdje jest', zaključuje Jakovčević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi