POLJOPRIVREDNI INSTITUT OSIJEK

Navodnjavanjem povećati kvalitetu i količinu sjemena

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 10.11.2010 20:45
  • Objavljeno 10.11.2010 u 20:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ugovor o izradi dokumentacije za projekt navodnjavanja 210 hektara poljoprivrednog zemljišta danas u Osijeku potpisali su predstavnici Poljoprivrednog instituta Osijek s predstavnicima Osječko-baranjske županije i Hrvatskih voda. Uz financijsku potporu županije i HV-a, Poljoprivredni institut izradit će dokumentaciju koja će omogućiti dobivanje građevinske dozvole

Ravnatelj PIO-a Zvonimir Zdunić rekao je da će se navodnjavanjem polja povećati kvaliteta i količina proizvedenog sjemenskog materijala po kojem su poznati u Hrvatskoj i svijetu. 'Na hrvatskom tržištu osiguravamo dvije trećine sjemenske pšenice i 90 posto ječma, a sada namjeravamo povećati i kvalitetu i kvantitetu', naglasio je Zdunić prilikom potpisivanja ugovora vrijednog 200 tisuća kuna od čega polovicu pokriva županija, a drugu polovicu HV.

Zdunić je rekao da je ova godina institutu izuzetno uspješna bez obzira na recesiju u gospodarstvu. U prvoj polovici godine prodaja sjemena na domaćem tržištu porasla je za 21,4 posto, a u inozemstvu za 300 posto. Sjeme prodaju u Sloveniju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Makedoniji, Iran i Tursku. U Turskoj PIO je osnovao vlastitu znanstveno-istraživačku stanicu za razvoj lokalnih hibrida i sorti.

Navodnjavanjem 210 hektara zemljišta u okolici Osijeka moći će se povećati proizvodnja sjemenskog kukuruza, s kojim za sada najmanje sudjeluju na domaćem tržištu. Kukuruzom PIO zasijano je oko petine hrvatskih polja pod tom kulturom, ali zato prednjače u zasijanim drugim važnim ratarskim kulturama – lucerni, stočnom grašku, soji i ječmu.

Dožupan Željko Kraljičak predložio je Zduniću da se buduće navodnjavano zemljište objedini sa zemljištem Poljoprivrednog fakulteta Osijek u jedinstveno pokušalište koje bi bio jedinstveni praktično-pregledni primjer znanstvenog pristupa poljoprivredi posebno zanimljiv poljoprivrednicima. Kraljičak je naglasio da je fakultet izradio studiju o pogodnosti zemljišta za navodnjavanje u tom dijelu Osječko-baranjske županije, a da su rezultati pozitivni.

'Navodnjavanju se mora pristupiti sa znanstveno utemeljenim činjenicama, jer se mogu postići izvanredni rezultati u smislu povećanja kvalitete i kvantitete prinosa. Ali prilikom nestručnog navodnjavanja može doći do narušavanja strukture tla i štetnih procesa u tlu', istaknuo je Kraljičak.

Troškovi izrade dokumentacije nisu mogli biti nominirani za financiranje iz IPA fonda, ali iz Ministarstva regionalnog razvoja već je najavljeno da će se projekti navodnjavanja ubuduće moći prijavljivati i na taj fond pretpristupne pomoći EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi