POTPISAN UGOVOR

Nava banka pripojena Karlovačkoj

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.07.2012 12:27
  • Objavljeno 26.07.2012 u 12:17
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nava banka i Karlovačka banka potpisale su ugovor o pripajanju Nava banke Karlovačkoj, čime je započeo proces povezivanje tih banaka u jednu pravnu osobu, izvijestila je danas Nava banka putem Zagrebačke burze

Na temelju prethodne procjene fer vrijednosti obje banke na dan 30. lipnja ove godine i procijenjene fer vrijednosti dionica, omjer zamjene dionica utanačen je u odnosu 1:2,5, tj. pet redovnih ili povlaštenih dionica pripojenog društva (Nava banka) zamijenilo bi se za dvije novoizdane dionica Društva preuzimatelja

Ugovor o pripajanju potpisan je 25. srpnja, stoji u današnjem priopćenju.

Motiv spajanja je visoka kompatibilnost i srodnost banaka na osnovi istovjetne djelatnosti i identičnoj poslovnoj misiji, uz stratešku orijentaciju na poslovanje s malim i srednjim poduzetnicima i stanovništvom, navodi se dalje u priopćenju.

Važni razlozi pripajanja banaka utemeljeni su na mogućnosti zajedničkog stvaranja dodane vrijednosti i pozitivnih efekata kroz tržisnu efikasnost i troškovne uštede uslijed veće koncentracije kapitala i znanja, smanjenja dvostrukih funkcija, povećanja prihoda uslijed adekvatnije kapitalne osnovice i snažnijeg nastupa na tržištu, te u povećanju produktivnosti.

Sinergijski efekti će se pozitivno odraziti u poboljšanoj poslovnoj efikasnosti i profitabilnosti, smanjenom operativnom riziku, optimizaciji poslovnih procesa, a posebice u poboljšanjima u upravljanju likvidnošću i bilancom banke, ističe se u priopćenju.

Karlovačka banka izvijestila je još početkom svibnja da je potpisala pismo namjere o pripajanju Nava banke, o čemu je obavijestila regulatorne institucije (HNB, Hanfa-u i Zagrebačku burzu).


Kapitalno povezivanje banaka izvest će se izdavanjem novih redovnih dionica Karlovačke banke s pravom glasa, koje će pripasti dioničarima Nave banke, sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o kreditnim institucijama.

Transakcija će započeti novom dokapitalizacijom Karlovačke banke za 40 milijuna kuna i trebala bi završiti nakon svih regulatornih odobrenja te odobrenja pripajanja od strane Glavnih skupština obiju banaka, izvijestili su u tada iz Karlovačke banke.

Karlovačka banka preuzet će svih 25 zaposlenika Nave te poslovnicu u Zagrebu. Ime nove banke ostat će Karlovačka banka, a sjedište će joj i dalje biti u Karlovcu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi