POZITIVAN TREND

Nastavljen rast obujma građevinskih radova

29.09.2016 u 09:12

Bionic
Reading

Obujam građevinskih radova u srpnju ove godine zabilježio je mjesečni rast od 0,7 posto (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) te je istovremeno nastavljen niz pozitivnih stopa rasta građevinske aktivnosti na godišnjoj razini. Tako je prema kalendarski prilagođenim podacima, obujam građevinskih radova u srpnju za 2,8 posto viši u odnosu na isti mjesec 2015. godine, čime je potvrđen pozitivan rast na godišnjoj razini i sedmi mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku

Analitičari Raiffeisen banke ističu da je godišnji rast u srpnju prvenstveno posljedica rasta građevinske aktivnosti na zgradama (gdje je zabilježeno ubrzanje rasta po stopi od 11,2 posto u odnosu na isti mjesec lani). Ujedno je to i deveti mjesec zaredom (prema kalendarski prilagođenim podacima) otkako se bilježe pozitivne stope godišnjeg rasta građevinske aktivnosti na zgradama dok je istovremeno zamjetan kontinuiran godišnji pad građevinske aktivnosti na ostalim građevinama.

Promatrajući kumulativno, prema izvornim indeksima, u razdoblju od prvih sedam mjeseci ove godine, obujam građevinskih radova viši je za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine (3,0 posto prema kalendarski prilagođenim indeksima). Pritom su u istom promatranom razdoblju radovi na zgradama porasli za 9,3 posto godišnje dok je istovremeno obujam građevinskih radova na ostalim građevinama smanjen za 3 posto na godišnjoj razini.

Stoga ne iznenađuje da se u razdoblju od siječnja do srpnja u strukturi ukupno odrađenih sati na gradilištima (promatrajući prema vrstama građevina) 47 posto odnosi na građevinske radove na zgradama, uz razmjerno visok udio radova na novogradnjama (55,6 posto u ukupnim odrađenim satima).

'Obzirom na očekivani rast i bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova, u narednim razdobljima moglo bi doći do postupno blagog dinamiziranja građevinske aktivnosti', zaključuju analitičari Raiffeisen banke.