POZITIVAN TREND

Nastavljen rast broja mirovinskih osiguranika u srpnju

16.08.2017 u 08:59

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u srpnju ove godine ukupan broj osiguranika iznosio je 1,532 milijuna čime je nastavljen pozitivan trend kretanja na mjesečnoj i godišnjoj razini. U odnosu na lipanj ukupan broj osiguranika HZMO-a viši je za 6,5 tisuća odnosno 0,4 posto

Pozitivne mjesečne promjene odnosno rast broja osiguranika uobičajen je za razdoblje od veljače do srpnja i određen je sezonskim kretanjima. Usporavanje mjesečnog prirasta osiguranika ne iznenađuje budući da je ono uobičajeno za središnju turističku sezonu jer su potrebe za radnicima uglavnom zadovoljene u razobljema predsezone. U skladu s povijesnim podacima u kolovozu je moguće očekivati blago smanjenje broja osiguranih osoba.

Sezonski karakter zapošljavanja potvrđuju i podaci o broj osiguranika prema djelatnostima budući da je 70 posto osoba u srpnju (odnosno 4,6 tisuća) zaposleno u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. S druge strane u promatranom mjesecu već uobičajen je razmjerno snažan mjesečni pad broja osiguranika u djelatnostima obrazovanja. U promatranom mjesecu broj osiguranika u obrazovanju smanjen je za 2,6% ili 2,8 tisuća. S početkom nastavne aktivnosti u rujnu broj osiguranika u Obrazovanju opet će porasti.

Na godišnjoj razini broj osiguranika u srpnju je i četvrti mjesec rastao po stopi od 1,8% i bio je za 27,7 tisuća viši u odnosu na srpanj 2016. Godišnji rast broja osiguranika prema podacima HZMO prisutan je od ožujka 2015. Najveći prirast broja osiguranika (preko 21%) na godišnjoj razini došao je iz prerađivačke industrije koja uz Trgovinu generira najveću zaposlenost u Hrvatskoj (nešto više od 16% ukupno zaposlenih odnosno osiguranih osoba pri HZMO).

U srpnju ove godine uz mjesečnu stopu od 0,2% te godišnju 2,5%, broj osiguranika u prerađivačkoj industriji dosegnuo je gotovo 247 tisuća. Ukupan broj osiguranika u djelatnosti prerađivačke industrije kontinuirano raste na godišnjoj razini od rujna 2016.

U srpnju 2017. godišnjem rastu broja osiguranika najviše je pridonio porast broja zaposlenih u djelatnostima Proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme te Proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava.

Djelatnosti koje kontinuirano bilježe negativne godišnje stope rasta odnosno pad broja osiguranika od siječnja 2015. ostaju Rudarstvo i vađenje (-1,4%), te financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (-2,5%).

Broj osiguranika s dolaskom jesenskih mjeseci trebao bi se polagano smanjivati zbog sezonskih čimbenika. Ipak, u usporedbi s prethodnim godinama (od 2013. otkada je dostupna statistika HZMO) on će ostati na višim razinama odražavajući polagani oporavak gospodarstva.