tržište kapitala

Nastavljen pozitivan sentiment na burzi, brodari predvodili dobitnike

Bionic
Reading

Nakon pozitivnog sentimenta u prošlom tjednu na globalnim burzama, ovaj tjedan započeo je blagom korekcijom europskih indeksa, ali to nije pokolebalo investitore na domaćem tržištu kapitala.

Indeks CROBEX je ojačao 0,4 posto, dok je uži indeks CROBEX10 imao i snažniji porast od 0,6 posto. Od sektorskih indeksa tek je indeks industrije pokleknuo sa minusom od 0,1 posto, dok je dobitnike predvodio indeks transportnog sektora koji je skočio 2,1 posto.

Ukupan dionički promet je iznosio 1,3 milijuna eura, gdje je u fokusu investitora bila dionica Ericsson Nikole Tesle sa čak 518 tisuća eura prometa i padom cijene od 1 posto. Drugo najlikvidnije izdanje, redovna dionica Adrisa, je također zaključila sa padom, i to 1,2 posto, uz nadomak 180 tisuća eura prometa. Solidno se trgovalo i sa dionicama Valamar Riviere i SPAN-a, obje sa preko 170 tisuća eura prometa, te su im cijene porasle 0,7 posto i 3,9 posto, što SPAN svrstava među glavne dobitnike. Dionicu Valamara pak nije pokolebala vijest o odluci CERP-a o prodaji 1,9 milijuna dionica kompanije, nego je upisala sedmi dan bez pada cijene.

Prva mjesta među dobitnicima ipak pripadaju brodarima, gdje su dionice Jadroplova i Alpha Adriatic upisale skokove cijena od 9,4 posto i 4,0 posto, usprkos padu vozarina rasutih tereta na najnižu razinu u zadnja tri tjedna. Gubitnik dana je dionica AD Plastika sa padom cijene od 2,1 posto, a slijedi već spomenuta dionica Adrisa sa 1,2 posto minusa.

Dobitnik dana  Jadroplov +9,41%  9,30

Gubitnik dana  AD Plastik  -2,14%  13,70

CROBEX +0,41%  2.493,48