tržište kapitala

Nastavak negativnih kretanja na burzi, HT u fokusu

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu kapitala se u četvrtak nastavilo loše raspoloženje te su dionički indeksi i najaktivnija izdanja ponovno izgubili na likvidnosti, a u fokusu su bile dionice HT-a

Indeks CROBEX je tijekom dana imao jasnu putanju prema dolje te je ponovno zaključio na dnevnom minimumu. Njegova zaključna vrijednost od 1.855,68 bodova je za 0,42 posto niža nego dan ranije, čime je upisao svoj treći uzastopni gubitak.

I drugi indeksi su uglavnom bilježili negativna kretanja, u čemu su prednjačili CROBEXindustrija i CROBEXkonstrukt s gubicima nešto većim od jedan posto, a izuzetak je bio CROBEXturist s rastom vrijednosti za 0,67 posto.

Likvidnost tržišta je bila ponešto bolja u odnosu na prethodni dan, ali je ostala na relativno skromnim razinama. Ukupni dionički promet je iznosio oko 5,2 milijuna kuna, a aktivnošću su se istaknule dionice Hrvatskog Telekoma s prometom od 1,5 milijuna kuna, koje su i drugi dan izgubile na vrijednosti, ovaj put za 2,86 posto na 187,00 kuna.

Na drugom mjestu po likvidnosti s prometom od 573 tisuće kuna su bile dionice Atlantic Grupe, koje su zaključile nepromijenjene na 1.430,00 kuna, a slijedila su tri izdanja s ostvarenim prometom većim od 400 tisuća kuna i cjenovnim padom manjim od jedan posto, i to Atlantska plovidba, AD Plastik te povlaštene dionice Adris grupe.

Najveći gubitak među likvidnijim izdanjima su pretrpjele dionice Viktora Lenca s padom od 5,83 posto.

Slab dan su imale i dionice Đuro Đaković grupe s minusom od 2,53 posto, zatim Medika i Ingra, koje su kliznule oko dva posto, te Institut IGH i Optima Telekom, koje su oslabile za oko jedan i pol posto. Među dvadeset izdanja s najvećim prometom nije bilo onih s cjenovnim rastom.

Dobitnik dana Alpha Adriatic +8,82% 37,00

Gubitnik dana Hoteli Živogošće -33,33% 9,00

CROBEX -0,42% 1.855,68