procjene

Savjet HNB-a: Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporio, inflacija u rujnu 1,4 posto

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 14.11.2018 16:56
  • Objavljeno 14.11.2018 u 16:56
Boris Vujčić, guverner HNB-a

Boris Vujčić, guverner HNB-a

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Rast realnog BDP-a tijekom trećeg tromjesečja je usporio, na što upućuju podaci o industrijskoj proizvodnji i prometu od trgovine na malo, a inflacija je u rujnu iznosila 1,4 posto, ističu u srijedu iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.

Savjet HNB-a je na današnjoj sjednici razmotrio recentne gospodarske i novčane pokazatelje, usvojio Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2018. godine te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, navodi se u priopćenju.

"Tijekom trećeg tromjesečja 2018. usporio se rast realnog BDP-a, na što upućuju podaci o industrijskoj proizvodnji i realnom prometu od trgovine na malo. Nešto slabijim intenzitetom nego u dosadašnjem dijelu godine nastavljena su povoljna kretanja na tržištu rada. Inflacija potrošačkih cijena se u rujnu snizila na 1,4 posto, s 2,1 posto u kolovozu, uglavnom pod utjecajem smanjenja godišnje stope rasta cijena energije. Uz to, usporila se i temeljna inflacija", ističu iz središnje banke.

HNB je nastavio provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku uz održavanje iznimno visoke razine likvidnosti domaćega financijskog tržišta. Pritom se ubrzao godišnji rast plasmana poduzećima, dok se godišnji rast plasmana stanovništvu tek neznatno usporio, navodi se u priopćenju.

"Neto inozemni dug se zamjetno smanjio tijekom srpnja i kolovoza, zahvaljujući sezonskom priljevu deviza od turizma i razduživanju središnje države. U drugom je tromjesečju ostvaren znatan višak proračuna opće države, a gotovinski podaci Ministarstva financija upućuju na povoljna kretanja i u trećem tromjesečju", naglašavaju iz središnje banke. 

Savjet HNB-a je na današnjoj sjednici donio nekoliko odluka kojima se pravni okvir za rad nacionalne komponente sustava TARGET2 usklađuje s važećim smjernicama Europske središnje banke, vezano za izvršenje i namiru instant plaćanja.

Također, OTP banci Hrvatska d.d. Split odobreno je pružanje financijske usluge upravljanja imovinom klijenata i s time povezano savjetovanje. 

Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom nadzornog odbora Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb da se za članove uprave te banke imenuju Višnja Božinović, Liana Keserić i Ivan Žižić, zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!