Dodijeljena koncesija

Najveću solarnu elektranu u Hercegbosanskoj županiji gradi kum generala Gotovine

04.04.2024 u 15:56

Bionic
Reading

Vlada Hercegbosanske županije dodijelila je ugovor za izgradnju najveće solarne elektrane na području ove županije tvrtki Earth Finance koja je u suvlasništvu češke Woodburn Capital Partners koja razvija dva takva projekta u zagrebačkoj i zadarskoj županiji

Ugovor o dodjeli 30-godišnje koncesije za izgradnju fotonaponske elektrane Orlovac u Tomislavgradu potpisali su ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica i Mirko Medenica, predstavnik tvrtke Earth Finance. Potpisu je nazočio i ekonomski savjetnik u veleposlanstvu Češke u BiH Aleš Ottmar.

Fotonaponska elektrana Orlovac na području općine Tomislavgrad imat će ukupnu instaliranu snagu 92,5 megawata (MW) i najveći je projekt proizvodnje električne energije korištenjem sunca na području Hercegbosanske županije. Općina Tomislavgrad je prošle godine objavila javni oglas za dodjelu građevnog zemljišta za izgradnju solarne elektrane Orlovac.

Prema poslovnom registru vlasnici tvrtke Earth Finance d.o.o. su češka kompanija Woodburn, te Dražen Vučemil i Željko Dilber, inače bivši HDZ-ov zastupnik i kum generala Ante Gotovine. Woodburn Capital Partners češka je kompanija specijalizirana za ulaganja u obnovljivu energiju. Prošle godine započeli su radove na dvije nove sunčane elektrane u Hrvatskoj. Radi se o fotonaponskim elektranama kod Brdovca nedaleko od Zagreba instalirane snage 10 MW, te u Stankovcima u Zadarskoj županiji od 5 megawata. Vrijednost te dvije investicije procijenjena je na 12,5 milijuna eura.