LIDEROVA LJESTVICA NAJVEĆIH

Najveće prihode imala je Ina, a T-HT najveću dobit

24.06.2009 u 14:04

Bionic
Reading

Tisuću najvećih tvrtki u 2008. ostvarilo je ukupan prihod od 474,4 milijarde kuna, što je rast od 13,5 posto u odnosu na 2007. godini. Iako su prihodi rasli slično kao godinu prije, zabrinjavajući je podatak o ukupnoj ostvarenoj dobiti od 21,5 milijardi kuna. Kad se usporedi s ukupnoj ostvarenom dobiti u 2007., vidljiv je znatan pad od 11,7 posto. Jasan je to pokazatelj da je kriza, iako još nije bila ni blizu svoje snage, već lani zahvatila hrvatske kompanije

Prema prvim službenim podacima poslovanja tisuću najvećih tvrtki u 2008. objavljenima u posebnoj ediciji poslovnog tjednika Lidera i Fine od 26. lipnja, od tisuću najvećih tvrtki rast prihoda ostvarile su 764.

Deset najvećih prema prihodu u 2008.- Ina, Konzum, HEP, T-HT
Ina je zadržala prvo mjesto s dvostruko većim prihodima od Konzuma, koji je zadržao drugu poziciju. Na trećem se mjestu prema prihodima nalazi HEP, a na četvrtom je T-HT. Slijede banke: Zagrebačka i Privredna. Na sedmom je mjestu T-Mobile Hrvatska, a posljednja tri mjesta tvrtki sa najvećim prihodom drže Zagrebački holding, Hypo-leasing Kroatien i OMV Hrvatska.

U odnosu na prošlu godinu u prvih deset ipak je došlo do promjena. Obilježio ih je ulazak OMV-a na deseto mjesto, uspon Privredne banke Zagreb s osmog na peto mjesto i pad Vipneta na 13. poziciju. Uz OMV najveći rast prihoda ostvarila je Zagrebačka banka s porastom od 25,7 posto. Prema sektorima najviše je prihode zabilježio trgovinski sektor, a najveći pad u ukupnim prihodima u apsolutnom iznosu prometni, i to kopneni teretni prijevoz.

Lista dobitnika - T-HT, Zaba, T-Mobile Hrvatska
Najveći su dobitnici Hrvatske telekomunikacije, Zagrebačka banka te T-Mobile Hrvatska. Rekorder po rastu dobiti jest Zagrebački holding, koji je upisao čak 372 postu veću dobit nego lani, od 146,1 milijun kuna. Više nego pristojan rast dobiti ostvario je i Konzum, kojem je dobit skočila 45,6, posto. Karakteristika liste dobitnika dobro je poslovanje banaka unatoč krizi. Četiri najveće banke ostvarile su dvoznamenkasti rast neto dobiti.

Lista gubitaša - Ina, Brodosplit, Tele2
Listu gubitaša, koju ove godine predvodi Ina, kao i prošle godine nastavljaju brodogradilišta. Drugo mjesto prema ostvarenom gubitku zauzelo je Brodogradilište Brodosplit s 541,3 milijuna kuna gubitka, na četvrtom je mjestu Brodotrogir s 326,2 milijuna kuna, a na petom Brodogradilište '3. maj' s 308,7 milijuna kuna gubitka. Između njih na treće se mjesto ugurao mobilni operater Tele2 s 464,8 milijuna kuna gubitka, zbog čega je na listi gubitaša zamijenio tvrtku iz telekomunikacijskom sektora Optimu telekom, koja je ove godine uspjela ispasti s liste na kojoj je prošle godine držala visoko drugo mjesto.