SVJETSKI EKONOMSKI FORUM

Najmoćniji ljudi svijeta okupili se u Davosu

21.01.2015 u 10:37

Bionic
Reading

Svjetska poslovna i politička elita danas se sastaje u švicarskim Alpama na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Ovogodišnji skup će po ocjenama organizatora biti najveći do sada, s rekordnim brojem sudionika: oko 1.500 biznismena i 40 šefova država iz više od 140 zemalja, uz brojne poznate ekonomiste, vodeće znanstvenike i ljude iz svijeta tehnologije koji će raspravljati o brojnim temama, počevši od cijene nafte, preko klimatskih promjena do pitanja budućnosti interneta. Tema je okupljanja 'Novi globalni kontekst' i trajat će do 24. siječnja, piše Reuters

Ove se godine poslovna i politička elita sastaje pod velikim stupnjem sigurnosti nakon terorističkih napada u Parizu.

Od velikih imena danas su na dnevnom redu kineski premijer Li Keqiang, talijanski premijer Matteo Renzi i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Osim toga, danas su na stolu i teme pandemije, kibernetička sigurnost, nafta i država i budućnost svjetske  ekonomije.

Al Gore
i glazbenik Pharrell Williams držat će predavanje na temu klimatskih promjena.

Ekonomist Nouriel Roubini i vodeći investitor Paul Singer raspravljat će o tržištima i političkom riziku.

O energetici će govoriti glavni tajnik OPEC-a Salem El Badri i predsjednica Litve Dalia Grybauskaite.

Događanja u Davosu možete pratiti ovdje

Predsjednici uprava manje optimistični u vezi svjetskog gospodarstva u 2015.

Prema rezultatima 18. godišnjeg globalnog istraživanja mišljenja predsjednika uprava, koje je provela konzultantska tvrtka PwC i u kojem je sudjelovalo više od 1.300 predsjednika uprava, ove godine manji broj njih nego što je to bilo prošle godine smatra da će se gospodarski rast poboljšati u idućih 12 mjeseci dok uvjerenje u njihovu sposobnost da će ostvariti rast prihoda u vlastitim kompanijama ostaje stabilno.

Rezultati istraživanja objavljeni su danas prilikom otvaranja godišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.
Predsjednici uprava manje su optimistični u vezi izgleda za rast svjetskog gospodarstva nego prošle godine. Njih 37 posto smatra da će svjetsko gospodarstvo rasti u 2015. što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 44 posto. Štoviše, 17 posto predsjednika uprava vjeruje da će doći do pada svjetskog gospodarstva što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na prošlogodišnjih sedam posto. Preostalih 44 posto očekuje da će gospodarski uvjeti ostati stabilni.

Rezultati se značajno razlikuju po regijama. Tako su predsjednici uprava u istočnoj Aziji najoptimističniji u vezi svjetskog gospodarstva s 45 posto njih koji očekuju poboljšanje, a slijedi ih 44 posto s Bliskog istoka i 37 posto iz Sjeverne Amerike. S druge strane, samo 16 posto predsjednika uprava iz Srednje i Istočne Europe očekuju poboljšanje gospodarske situacije. Predsjednici uprava s tržišta u razvoju poput Indije (59 posto), Kine (46 posto) i Meksika (42 posto) su optimističniji u odnosu na predsjednike uprava iz razvijenih tržišta poput SAD-a (29 posto) i Njemačke (33 posto).