Gautam Adani

Najbogatiji čovjek Azije u jednom danu izgubio više od 20 milijardi dolara, no pred njim su optužbe koje bi mogle srušiti cijelo carstvo

30.01.2023 u 21:44

Bionic
Reading

Indijski milijarder Gautam Adani u samo jednom danu izgubio je više od 20 milijardi dolara osobnog bogatstva. Donedavno treći najbogatiji čovjek na svijetu pao je na sedmo mjesto Forbesove ljestvice nakon što su prošlog petka dionice njegove Adani grupe izgubile čak 51 milijardu dolara tržišne vrijednosti

Za Adanija se pokazalo pogubno izvješće američkog Hindenburg Researcha, tvrtke specijalizirane za investicijska istraživanja, u kojem se tvrdi da je Indijac na čelu 'najveće prijevare u korporativnoj povijesti'.

U izvješću se navodi da je Adani grupa bila u središtu četiri velike vladine istrage o prijevarama koje su se bavile navodnim pranjem novca, krađom sredstava poreznih obveznika i korupcijom, ukupne vrijednosti procijenjene na 17 milijardi američkih dolara.

Članovi obitelji Adani navodno su surađivali u stvaranju offshore poreznih oaza na Mauriciusu i karipskim otocima te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, stvarajući krivotvorenu uvozno/izvoznu dokumentaciju u očitom pokušaju stvaranja lažnog ili nelegitimnog prometa i izvlačenja novca iz navedenih tvrtki.

Iz Adani grupe oštro su opovrgnuli optužbe Hindenburg Researcha. U nedjelju je konglomerat indijskog tajkuna izdao svoje izvješće na više od 400 stranica protiv Hindenburga, rekavši da je njihovo istraživanje 'ništa drugo nego laž'.

'Ovo nije samo neopravdan napad na tvrtku, već proračunat napad na Indiju, neovisnost, integritet i kvalitetu indijskih institucija te priču o rastu i ambicijama Indije', poručila je Adani grupa.

Gautam Adani Izvor: EPA / Autor: DIVYAKANT SOLANKI

Iz Hindenburga su pak odgovorili da kompanija nije odgovorila na većinu postavljenih pitanja, već pokušava fokus sa suštinskih problema skrenuti na nacionalistički narativ.

'Da budemo jasni, vjerujemo da je Indija živa demokracija i supersila u nastajanju s uzbudljivom budućnošću. Također vjerujemo da budućnost Indije koči Adani grupa, koja se ogrnula indijskom zastavom dok sustavno pljačka naciju', jasan je bio Hindenburg.

Gautam Adani rođen je 1962. Otac mu je bio trgovac tekstilom, ali on nije bio zainteresiran za taj posao, već je počeo raditi kao razvrstač dijamanata. Zatim je sa starijim bratom 1981. počeo uvoziti primarne polimere (plastika) za male industrije.

Biznis im se razgranao pa je Adani osnovao poduzeće – Adani Exports Limited - koje se bavilo trgovinom metalima, tekstilom i poljoprivrednim proizvodima. Strelovit uzlet Adanijevog carstva uslijedio je nakon što je 1995. u koncesiju dobio najveću indijsku pomorsku luku Mundru.

Nakon toga proširio je svoj biznis na energetiku te je prije tri godine stekao 74 posto udjela u Međunarodnoj zračnoj luci Mumbai, drugoj najprometnijoj zračnoj luci u Indiji nakon Delhija.

U Indiji su optuživali Adanija za kronizam jer su njegove tvrtke dobile mnoge indijske energetske i infrastrukturne državne ugovore. Ugledni The Economist svojedobno je opisao milijardera kao vještog u 'navigaciji kompliciranim pravnim i političkim pejzažom indijskog kapitalizma', a uz to je upozorio da je njegova tvrtka poznata po 'bizantskoj' strukturi i nejasnim financijama.