LALOVAC ZA REUTERS:

'Nadam da se banke neće sukobljavati s državom jer smo im najvažniji klijent'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.09.2015 09:07
  • Objavljeno 24.09.2015 u 08:50
Boris Lalovac

Boris Lalovac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Hrvatska Vlada ispunila je ovogodišnje financijske planove, deficit će biti manji od 5 posto i ne treba očekivati novo zaduživanje prije iduće godine, najvjerojatnije u drugom tromjesečju, kazao je ministar financija Boris Lalovac u razgovoru za Reuters

Istaknuo je kako očekuje da će ove godine deficit općeg proračuna biti ispod ciljane razine dogovorene s Europskom komisijom od 5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

'Mislim da će deficit biti manji i do 4 milijarde kuna, zahvaljujući većim poreznim prihodima i potrošnji građana. Još ne znamo kakav će biti deficit javnih poduzeća, no ukupni deficit bit će sigurno ispod 5 posto', kazao je ministar u intervjuu, objavljenom u srijedu.

Lalovac je kazao da iduće godine planira daljnje smanjenje troškova, ponajprije u zdravstvenom sektoru i javnim poduzećima

'Prihodi proračuna mogu rasti samo s većim stopama rasta gospodarstva, ne planiramo nove ili veće poreze. Očekujemo već iduće godine primarni proračunski suficit, što bi trebalo pridonijeti stabilizaciji javnog duga', kazao je Lalovac.

Izrazio je nadu da banke neće započeti sukobe zbog konverzije kredita u švicarskim francima u euro kredite.

'Nadam se da banke neće otvoriti nikakve sukobe s Vladom jer bi ugrozile svoje vlastito poslovanje, s obzirom da je država najveći i najpouzdaniji dužnik', kazao je Lalovac.

Istaknuo je da konverzija neće ugroziti stabilnost bankarskog sektora i da ne postoje fiskalni rizici.

'Fiskalni rizik (u slučaju pravnih akcija banaka) teško da postoji jer država uvijek ima instrumente za kompenzaciju troškova, kao što je uvođenje poreza na aktivu banaka, kakav već postoji u nekim članicama Europske unije', kazao je Lalovac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!