TRODNEVNA MANIFESTACIJA

Na sajmu vina u Orahovici 60 izlagača

16.03.2013 u 21:29

Bionic
Reading

Na vinskom sajmu u Orahovici šampioni su frankovka Iločkih podruma iz Iloka i graševina Ivice Peraka iz Kutjeva. Nakon dvije godine stanke, 18. po redu Međunarodni sajam vina, vinarstva i voćarstva Slavin 2013. dodijelio je 22 zlatne medalje, 21 srebrnu i devet brončanih medalja te niz priznanja. Za najbolju rakiju proglašena je šljivovica iz 2009. godine koju je ispekao Damir Vanek iz Orahovice

U sportskoj dvorani orahovičke srednje škole okupilo se oko 60 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, od kojih je desetak bilo vinara, proizvođača alkoholnih pića i vinske opreme, a ostali iz drugih područja obrtništva i industrije. Popis proizvođača vina, koji su sudjelovali u ocjenjivanju, tri puta je duži, ali svaki treći odlučio se na izlagački štand.

Oko dvjestotinjak Orahovičana i njihovih gostiju posjetilo je u petak, prvi dan priredbe, štandove i pratilo svečanost dodjele medalja. Glavni priljev posjetitelja očekuje se danas, u subotu, te u nedjelju, kada su na rasporedu stručna predavanja o uzgoju loze, vinarstvu, novim sortama i podrumarstvu. Cijelo dopodne u nedjelju određeno je za natjecanje u kuhanju vinskog gulaša i torte te zabavni program uz tamburašku svirku.

Organizaciju sajma sufinancira Europska unija, a partneri u projektu su Ilok i mađarski grad Villány, također poznat po vinarstvu. Gyula Taksz, gradonačelnik Villánya, najavio je ovakvu manifestaciju uskoro u tom gradu, ali s naglaskom na roze vina. Gradonačelnik Josip Nemec, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić rekli su da županijska i gradska vlast orahovičkim sajmom nastoji potaknuti razvoj lokalnog gospodarstva.

Gradonačelnik Iloka Miroslav Janić naglasio je da u tom gradu radi 16 vinarija i obrađuje 1.600 hektara vinograda te pozvao na produbljivanje suradnje u promociji lokalnog vinarstva.

Sljedeće aktivnosti u projektu su uređenje vinske ceste Merkur - Duzluk, signalizacije i obnove ceste Merkur - Duzluk - Jošava u dužini sedam kilometara i kupnja šatora za održavanje sajmova na otvorenom. Uređenje cesta i sajmove u Orahovici i Villányju Europska unija sufinancira sa 390 tisuća eura.