21. izdanje

Na ljetnom kampu Ericsson Nikola Tesla sudjelovalo 50 studenata iz Hrvatske i inozemstva

19.09.2022 u 10:23

Bionic
Reading

Na prigodnoj svečanosti održanoj u petak 16. rujna, u središnjici kompanije u Zagrebu, zatvoreno je 21. izdanje Ericsson Nikola Tesla Summer Campa. Ovaj ljetni kamp za najbolje studente iz zemlje i inozemstva koji uz pomoć mentora odgovaraju na zadane izazove kreirajući za njih tehnološka rješenja, postao je brend koji simbolizira uspješnu suradnju obrazovnog sektora i biznisa. Mladim stručnjacima omogućava razvoj znanja i vještina te stjecanje iskustva rada na zanimljivim projektima razvoja suvremene tehnologije koji su im odlična referenca u životopisu, a mnogima od njih je i prvi susret s budućim poslodavcem

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle okupljenima na svečanosti rekla je da je ponosna što njihov Summer Camp predstavlja uspješan model suradnje gospodarstva i akademske zajednice. 'Tijekom 21 godine održavanja postao je priznat i cijenjen brand kojim doprinosimo podizanju kvalitete obrazovanja. Stručnjaci koji su svojim znanjem, vještinama, inovativnošću i entuzijazmom spremni mijenjati svijet najveća su vrijednost naše kompanije. Zato podržavamo naše zaposlenike u njihovom daljnjem rastu jednako kao što želimo omogućiti budućim vrhunskim stručnjacima poput vas, dragi sudionici Summer Campa, da u našoj kompaniji prepoznaju pravo mjesto za svoj budući rast i razvoj'.

Ericsson Nikola Tesla Summer Camp 2022 s temom Digitalna transformacija – veliki podaci u primjeni okupio je studente u rješavanju izazova kako prikupljati, spremati, obrađivati, prikazivati i zaključivati u prostoru velikih podataka koristeći tehnologije poput XR, digitalnih blizanaca, IoT.

Ove je godine sudjelovalo pedesetak studenata s četrnaest fakulteta iz Hrvatske i inozemstva. Svi timovi su uspješno odgovorili na postavljene im izazove u ovogodišnjim projektima kreirajući demo rješenja koja bi u budućnosti mogla naći primjenu u raznim područjima koja poboljšavaju kvalitetu života svih građana poput medicine.

Od začetka, Summer Camp je pohađalo gotovo 900 studenata koji su uz podršku mentora iz kompanije i institucija s kojima Ericsson Nikola Tesla surađuje uspješno realizirali stotine projekata. Osnovan 2001. godine kao zajednički projekt i rezultat dugogodišnje plodne suradnje kompanije Ericsson Nikola Tesla s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, tijekom godina Summer Camp se razvio u međunarodni projekt suradnje Ericssona Nikole Tesle sa sveučilištima. Tako osim hrvatskih (Zagreb, Split, Rijeka, Varaždin, Pula i Osijek) Summer Camp uključuje i sveučilišta susjednih zemalja (Srbija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Crna Gora…).

Okupljenima se obratio i profesor Vedran Bilas, izabrani dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, koji je istaknuo da je Ericsson Nikola Tesla jedan od strateških partnera Fakulteta elektrotehnike i računarstva s kojim ih, istaknuo je, vežu desetljeća suradnje. 'Želimo nastaviti jačati suradnju s industrijom i internacionalizaciju, a povezuje nas i zajednička želja za dobrim pozicioniranjem na europskom visokoškolsko- istraživačkom prostoru', poručio je.

Darko Huljenić, direktor Istraživanja u Ericsson Nikoli Tesli i voditelj Summer Campa, rekao je da mu je drago da su, nakon izazovne protekle dvije godine koje su zahtijevale dodatnu inovativnost i u pogledu samog održavanja kampa zbog pandemijskih uvjeta, sudionici sada imali priliku raditi zajedno na kompanijskim lokacijama i lokaciji njihova partnera Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. 'Summer Camp je jedan od naših ključnih projekata suradnje s fakultetima koju kontinuirano razvijamo i širimo kako bismo doprinijeli razvoju kvalitetnih ICT stručnjaka. Zajedno s našim akademskim partnerima na taj način podižemo kvalitetu obrazovanja i konkurentnost našeg gospodarstva', rekao je Huljenić.

U prezentaciji ovogodišnjih ostvarenih rezultata osvrnuo se i na anketu provedenu među studentima koji su bili sudionici Summer Campa koja je pokazala visoko zadovoljstvo studenata u svim ispitanim kategorijama. Pozitivni komentari i preporuke te zahvale za iznimnu podršku mentora mogli su se čuti i od samih studentica i studenata prilikom preuzimanja nagrada za ovogodišnje pobjedničke projekte.