veliki dug

Musk prodao ogromnu količinu dionica Tesle

11.11.2021 u 10:08

Bionic
Reading

Izvršni direktor Tesle Elon Musk prodao je gotovo 5 milijardi dolara dionica Tesle, prema financijskim izvještajima objavljenim u srijedu navečer. Još uvijek drži više od 166 milijuna dionica

Njegov trust prodao je više od 3,5 milijuna dionica vrijednih više od 3,88 milijardi dolara u naletu trgovanja obavljenim u utorak i srijedu. Te transakcije nisu bile označene kao 10b5, što znači da nisu bile zakazane prodaje.

Ranije u srijedu navečer prijave su pokazale da Musk prodaje zasebni blok dionica Tesle putem plana koji je pokrenuo 14. rujna ove godine. Ta prodaja iznosi više od 930.000 dionica vrijednih preko 1,1 milijardu dolara.

Musk je prodao te dionice dijelom kako bi podmirio porezne obveze povezane s korištenjem dioničkih opcija.

Prije nego što je objavljen taj plan prodaje Musk je zamolio svojih 62,5 milijuna pratitelja na Twitteru da glasaju u neformalnoj anketi, rekavši im da će njihov glas odrediti budućnost njegovih Teslinih posjeda. Zapisi otkrivaju da je, zapravo, znao da su neke od njegovih dionica najavljene za prodaju ovog tjedna.

Elon Musk Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Opcije koje je Musk iskoristio proizašle su iz velike nagrade koju je dobio 2012. Morao bi ih iskoristiti prije sljedećeg kolovoza ili bi istekle. Porezi na takve transakcije obično se pokrivaju trenutnim otuđenjem nekih novostečenih dionica. Ranije ove godine Musk je javno rekao da će vjerojatno u bliskoj budućnosti iskoristiti opcije zarađene 2012. godine.