OGLASIO SE I HND

Murganić o ubojstvu na Volovčici: Ovo što se dogodilo je prestrašno

25.02.2017 u 17:39

Bionic
Reading

'Porast nasilja, makar se radilo i o jednoj statističkoj brojki, je prestrašan. To moramo spriječiti. Međutim, ono što bi bilo puno važnije je da se okrenemo prevenciji', poručila je, prenosi N1, ministrica Murganić.

Na pitanje što misli raste li u Hrvatskoj broj žrtava obiteljskog nasilja i jesu li u slučaju ubojstva trudne 18-godišnjakinje u Zagrebu podbacile institucije, ministria je kazala:

'Ja ne bih htjela previše komentirati druge institucije, ali, u svakom slučaju, ovo što se dogodilo je prestrašno. Porast nasilja, makar se radilo i o jednoj statističkoj brojki, je prestrašan. To moramo spriječiti. Međutim, ono što bi bilo puno važnije je da se okrenemo prevenciji, kontroli mladih i spriječavanju bilo kakvih agresivnih ponašanja', kazala je Murganić ističući da je prevencija izuzetno važna.

'Kroz Ministarstvo kroz različite programe se trudimo, ali smo svjesni da to nije dovoljno, pogotovo kada se pojavi ovakav strašan slučaj', dodala je, prenosi N1.

Ministrica je mišljenja da su zakoni dobri i da ne postoji ni jedan članak zakona koji bi dopustio propust slučaja kakav se dogodio u Zagrebu.

'Međutm, ponekad koordinacija i prosudbe dovedu do ovoga. Možda treba biti više koordinacije i edukacije, više osluškivanja i uvažavanja, i ponavljam prevencija', kazala je Murganić.

HND osudio senzacionalizističke novinarske priloge povodom ubojstva mlade Zagrepčanke

Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) u subotu su priopćili kako je više hrvatskih medija objavilo proteklih dana novinarske priloge povodom ubojstva 18-godišnje Zagrepčanke Kristine Krupljan kršeći Kodeks časti hrvatskih novinara i temeljne profesionalne standarde.

'Krajnje je neprimjereno i neodgovorno objavljivati priloge pune senzacionalističkih informacija, pa čak i nagađanja, realno potpuno nebitnih za sam događaj. Istovremeno takvi medijski sadržaji dodatno traumatiziraju obitelj žrtve, a niti na koji način ne služe potpunijem informiranju niti javnom interesu', poručuju u priopćenju iz HND-a.

HND ističe kako je zadaća profesionalno odgovornih novinara i medija da izvješćuju na temelju ključnih činjenica stavljajući ih u ispravan kontekst. Također, zadaća je novinara i medija da preventivno djeluju uporno ukazujući na pogreške u sustavu koje omogućavaju tragediju poput ove, pokušavajući utjecati da se te pogreške isprave.

'U konkretnom slučaju (kao i u mnogim ranijim slučajevima koji su završili tragično), od javnog interesa bilo bi preispitivanje konkretne odgovornosti pojedinaca i institucija za činjenicu da je osvjedočeni nasilnik koji je već ranije teško ozlijedio žrtvu pa čak i usmrtio pješaka automobilom, uopće bio na slobodi i mogao počiniti zločin. Time bi se pokazalo poštovanje prema ovoj i svim ranijim žrtvama sličnih zločina i pomoglo da ih u budućnosti bude manje.

Objavljivanjem senzacionalističkih opisa tragedije i izjava koje nemaju nikakvu stvarnu informativnu vrijednost samo se dodatno unižava novinarska struka i potiču negativne emocije', upozorava HND.

Ističući kako se zalaže za poštivanje etičkih i profesionalnih načela, iz HND-a ujedno podsjećaju da je Novinarsko vijeće časti jedino aktivno samoregulatorno tijelo u hrvatskom novinarstvu te da i svaki građanin može tom tijelu prijaviti sumnju u kršenje Kodeksa časti hrvatskih novinara.