OKRUGLI STOL O TELEKOMU

Mudrinić: Krivo primjenjujemo regulative EU-a!

19.01.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor HT-a, oštro je kritizirao domaćeg telekom regulatora zbog onemogućavanja ulaganja najvećeg domaćeg telekoma u razvoj infrastrukture

Hitno ukinuti telekom porez

Mudrinić i Pejković naglasili su da treba hitno ukinuti 6 postotni namet ne telekom usluge, uveden 1. kolovoza 2009., jer s njime u ovom sektoru ne može biti većih investicija, razvoja ni zapošljavanja.

Mudrinić je kazao da je njegovo uvođenje bio nepromišljen potez, a Pejković da je nevjerojatna ideja bila 'udariti' ovim porezom po sektoru koji generira rast, koji je zvijezda hrvatskog gospodarstva jer investira i zapošljava.

Na okruglom stolu organiziranom prilikom predstavljanja predviđanja u telekom industriji koji je organizirala konzultantska kuća Deloitte, Ivica Mudrinić je kazao da ih u HT-u zabrinjava činjenica da se razvoj telekom industrije koja je u Hrvatskoj, vrlo napredna, onemogućava regulatornim okvirom koji se slijepo i krivo primjenjuje, kao da je optička mreža u Hrvatskoj na nivou Njemačke ili Francuske.

'Na globalnoj ljestvici konkurentnosti hrvatski telekomunikacijski sektor je na 24. mjestu, a država na 77. mjestu. Naš je dobar rezultat posljedica ulaganja, razvoja tržišta i uvođenja novih tehnologija u fiksnom i mobilnom segmentu. HT bi kao vodeći operater morao subvencionirati konkurenciju, što je apsurdno. Mi kao menadžeri HT-a to ne smijemo raditi, pa smo smanjili investicije', izjavio je Mudrinić.

Govoreći o smanjenju ulaganja u 2010. u novu infrastrukturu, istaknuo je da je to mnogo manje nego u 2009. godini, kada su ulaganja iznosila 1,5 milijardu kuna, ali zbog dionica izlistanih na Zagrebačkoj burzi nije mogao iznijeti konkretne brojke. 'Proteklih smo godina investirali oko milijardu kuna manje, što je apsurdno, u državi u kojoj fali ulaganja', rekao je Mudrinić.

Regulatori slijepo primjenjuju neadekvatan okvir EU-a, pa se, kako upozorava Mudrinić, kod nas reguliraju investicije, a ne tržište, što je potpuno pogrešno. 'Pali smo na ispitu. 2011. se to ne može popraviti, teret nedostatka ulaganja ćemo nositi', upozorava šef HT-a. Pohvalio se da je HT u segmentu internetske televizije (IPTV) pokrio čak 20 posto kućanstava, svrstavši se među pet vodećih svjetskih operatera.

Predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković istaknuo je da je za domaće telekomunikacijsko tržište značajan razvoj mobilnog broadbanda. Brojka od 340 tisuća korisnika mobilnog broadbanda u Hrvatskoj, svrstava nas po penetraciji iznad prosjeka EU 27. Kazao je da se u Hrvatskoj nastavlja opći svjetski trend zamjene glasovne komunikacije za podatkovnu komunikaciju.

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle, istaknula je da, unatoč svim postignućima hrvatskog telekom sektora, 'to nije dovoljno dobro za budućnost, ako se ne investira dovoljno i nemamo adekvatnu regulativu koja to prati'. U Hrvatskoj je, kaže Kovačević u ICT sektoru više od 35.000 stručnjaka, pa imamo potencijala da postanemo 'mala Silicijska dolina'.