PODRAVKA U OFENZIVI

Mršić: Ciljamo više meta za preuzimanje

27.06.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke i bivši SDP-ov gradonačelnik Koprivnice, nakon godinu i pol dana na čelu Podravke u intervjuu Lideru govori o razlozima za donošenje aktualnih odluka, njihovim dosezima te budućnosti kompanije

Označavaju li odluke koje su donesene na zadnjoj dioničarskoj skupštini početak nove Podravkine faze?

'Trebalo je čekati 20 godina da bi se dogodile neke statusne promjene. Jedna od takvih promjena je da su svi dioničari ravnopravni. Dosad je država bila povlašteni dioničar, a na ovaj je način otklonjen politički utjecaj na donošenje odluka. Osim toga sada imamo i stabilan Nadzorni odbor, koji se može posvetiti donošenju odluka u interesu društva. Takva stabilnost otvara nam prostor za snažan iskorak i donošenje odluka koje se ranije nisu mogle ili htjele donositi, primjerice o deinvestiranju tri proizvodna segmenta koja smo najavili. Ovo jest točka preokreta i sada su stvorene sve pretpostavke da napravimo iskorak u efikasnosti, fokusiranju, daljnjoj internacionalizaciji i rastu'.

Mršić je govorio i o dokapitalizaciji koja se očekuje te na koji će se način provesti.

'Skupština je delegirala donošenje odluka o dokapitalizaciji na Upravu, čime su dioničari iskazali povjerenje Upravi i NO-u da između dvije dioničarske skupštine mogu donijeti takvu odluku. Očekuje se da takav potez donese veći povrat na kapital i brži anorganski rast nego što Podravka danas čini sama. Kada će se to dogoditi ovisi o više faktora', odgovorio je Mršić rekavši kako u ovom trenutku targetiraju više meta u prehrani i farmaceutici na različitim tržištima.