krizni stožer

Mraz 'spržio' voćnjake i vinograde, šef voćarske zajednice nema dobre vijesti

24.04.2024 u 12:41

Bionic
Reading

Štete od mraza u voćnjacima i vinogradima vidljive su gotovo u cijeloj Hrvatskoj, ali su raznolike ovisno o području, kazao je u srijedu za Hinu predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski, upozoravajući kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz

Ove su godine, kako je naveo, prvi mrazevi oštetili nasade ranijih sorti marelica, trešanja, breskvi, pa i krušaka. Kasniji mrazevi u nekoliko navrata oštetili su ostale sorte jabuka, krušaka. trešanja, šljiva u različitim postocima od 10 do 50 posto. Zadnji mraz početkom ovoga tjedna posebno je oštetio vinograde u Požeškoj kotlini, a jabuke na širem području Moslavine, Bilogore i Slavonije, kazao je Ledinski napominjući kako će štete biti posebno vidljive na kvaliteti jabuka, jer će biti dosta jabuka s prstenom koji ostaje nakon mraza.

Ledinski ističe kako daleko veći problem za voćare predstavlja to što osiguravajuća društva ove godine nisu željela osiguravati na štete od mraza. Uz to su, kako je kazao, zadnjih godina otkako se to sufinancira kroz mjeru 17.1 Upravljanje rizicima iz Programa ruralnog razvoja povećali premije za čak pet puta. Time su doveli proizvođače u bezizlaznu situaciju jer im skoro nitko ne želi dati ponudu za osiguranje voćnjaka, a oni koji uspiju dobiti ponudu, ne isplati im se jer su prevelike premije, pojasnio je Ledinski.

Napominje i kako se kod same procjene štete traže kumulirani uvjeti tako da je ove godine zbog svega toga mala površina osigurana. "Sve to, uz postojeće štete dovest će do smanjenja domaće proizvodnje i do povećanog unosa i uvoza voća posebno jabuke", smatra Ledinski.

Smatra i kako mjere koje se provode, poput sheme školskog voća ili nabave roba za bolnice, vrtiće i slične ustanove gube svoj smisao jer se ne kupuje u kratkim lancima opskrbe, već od velikih uvoznika i trgovačkih lanaca, a roba nema oznake Dokazana kvaliteta, koja je sada jedina garancija da je to domaći proizvod. Zbog svega navedenog, kako je kazao, za očekivati je da će ove godine doći do povećanja cijena svih vrsta voća.