HUP DALMACIJE UPOZORAVA

'Moramo se trgnuti! Neće nam Zagreb pripremiti EU projekte!'

11.12.2014 u 15:57

Bionic
Reading

'Mi svi u Hrvatskoj jako kasnimo! Kasne poduzetnici, kasni lokalna samouprava, sveučilišta i općenito sve institucije. Najveći problemi zbog kojeg se još uvijek ne može efikasno realizirati EU projekte su nedostaci strateških planova, nepostojanje kompletno pripremljenih projekata s dokumentacijom i neaktivne jedinice lokalne samouprave', upozorio je danas na konferenciji za novinare HUP-a Dalmacije Krešimir Budiša, konzultant iz tvrtke 'UHY savjetovanje'

Tema HUP-ove konferencije bilo je korištenje sredstava iz EU fondova. Uz Gorana Prgina, čelnog čovjeka HUP-a Dalmacije, Krešimir Budiša je u polusatnom izlaganju definirao i jasno detektirao glavne probleme s kojima je trenutno Hrvatska suočena pri pokušaju apliciranja i dobivanja sredstava iz EU fondova. Pritom je on usporedio efikasnost naše zemlje s Poljskom, najuspješnijom novom članicom Europske Unije po pitanju iskorištavanja europskih financija.

Budiša nadalje upozorava na velike razlike između hrvatskih regija pri čemu je u pretpristupnom razdoblju 80 posto sredstava iz tih fondova je otišlo za dobro pripremljene projekte u kontinentalnoj Hrvatskoj.

'Kako stvari stoje, i sada kada je Hrvatska članica EU, situacija se nije bitno izmijenila. I nadalje na obali fali osmišljenih i potpuno pripremljenih projekata. Nije nevažno da primjerice sredstva iz fondova nisu velika za turizam, ali jesu za proizvodnju, posebno za inovativnu proizvodnju. Mašta radi svašta', našalio se Krešimir Budiša.

On je upozorio da u Dalmaciji nedostaje konzultantskih tvrtki.

'Ima tek 4-5 tvrtki u Splitu, već izvan Splita u Zadru ili Šibeniku nema ništa', rekao je.

U turizmu se trenutno realiziraju u Dalmaciji samo tri projekta, jedan od tih je obnova hotela Park.

Direktor tog hotela Joze Tomaš je rekao da je projekt za to bio pripremljen na čak 741 stranici.

Realizirano je 26 milijuna kuna potpore na ukupnu procijenjenu vrijednost projekta od 90 milijuna kuna. U ovom trenutku izvode se opsežni radovi kompletne rekonstrukcije tog prestižnog hotela na Bačvicama.

Branko Mozara iz Cemexa je ukazao baš na primjer poljskog Cemex-a koji je na krilima uspješnog korištenja sredstava iz EU fondova i velikog rasta građevinskog sektora u toj zemlji udvostručio proizvodnju. 'Nije glavni problem u centralnoj vlasti, problem je lokalna samouprava. U izradi projekata ključna je uloga lokalnih vlasti', rekao je Mozara.

Budiša je pak spomenuo primjer poljskog grada Rzeszowa, grada veličine Splita koji je uspio pripremiti projekte koji će donijeti gradu gotovo nevjerojatnih tri milijarde eura.

'Treba se trgnuti, neće nitko u Zagrebu ili Bruxellesu osmišljavati projekte za nas, taj novac nije nedostižan i imamo 10,5 milijardi eura na raspolaganju u periodu od 2014. do 2020. godine. Zato je važno pokrenuti se', naglasio je Krešimir Budiša.

Goran Prgin je na kraju zaključio da je, kako se i predviđalo 2014. bila jako teška godina za poduzetnike.

'Nisam optimist ni za iduću godinu, posebno jer je to izborna godina i nigdje u svijetu ne pokreću ozbiljne reforme u toj situaciji. Tako će biti i kod nas i iduća godina će vjerojatno biti još teža. Samo lani je doneseno 400 novih zakona, više od jednog dnevno, tržište rada nije uređeno i poduzetnicima kapital iz banaka nije dostupan. Ipak, opet pozivam, okrenimo se reformama da ne budemo na začelju u Europi. Sredstva EU fondova su pri tom samo nadgradnja, mi trebamo i bez toga razvojno razmišljati', zaključio je Prgin.