SUSPENZIJA TRGOVINE INE

Mol je iznenađen Hanfinom odlukom

10.05.2011 u 08:52

Bionic
Reading

Mađarski MOL objavio je sinoć da je iznenađen odlukom o privremenoj obustavi trgovanja dionicom Ine i zatražio objavu svog odgovora na zahtjev koji mu je postavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga

'MOL je vrlo iznenađen odlukom o privremenoj suspenziji trgovanja Ininim dionicama jer je u potpunosti ispunio zahtjev HANFA-e od 2. svibnja 2011, a koji je zaprimio preko svojih zastupnika, odvjetničkog ureda Žurić i Partneri d.o.o., 4. svibnja 2011.', navodi se u izjavi MOL Grupe u povodu današnje odluke HANFA-e.

Kako bi se osiguralo potpuno poštivanje temeljnih načela Zakona o HANFA-i, a posebno članka 14., i kako bi korisnici financijskih usluga, ulagači i javnost imali brz pristup svim bitnim informacijama, 'MOL traži objavu svog odgovora na zahtjev koji je postavila HANFA, a koji je HANFA-i proslijeđen 6. svibnja 2011.', naglašavaju iz MOL Grupe.

HANFA je 28. travnja privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine do 6. svibnja, a jutros je privremenu obustavu trgovanja produljila do kraja ovog tjedna, odnosno do kraja trgovinskog dana 13. svibnja.

U obrazloženju rješenja, koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, se podsjeća da je HANFA s obzirom na okolnosti trgovanja i raspoložive podatke o investitorima, utvrđene tijekom kontinuiranog nadzora 31. ožujka ove godine, zatražila od mađarskog MOL-a podatke o načinu stjecanja dionica Ine, o osiguranju financijskih sredstava drugom subjektu za kupnju dionica Ine, te o mogućem sklopljenom sporazumu ili ugovoru sa drugim subjektom u vezi kupnje dionica Ine.

HANFA je 6. svibnja zaprimila dopis MOL-a putem odvjetničke tvrtke Žurić i partneri, kojim se MOL očituje na upit Agencije od 31. ožujka.

'S obzirom na to da navedeni dopis ne sadrži sve podatke koji su Agenciji potrebni u svrhu ispravnog i potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja, Agencija ocjenjuje da je, u svrhu osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na uređenom tržištu, potrebno ponovno izreći mjeru privremene obustave trgovanja', navodi se u obrazloženju rješenja HANFA-e.

Podsjeća se da, temeljem Zakona o tržištu kapitala, privremena obustava prestaje protekom roka navedenog u rješenju ili dostavom dokaza iz kojih će HANFA utvrditi prestanak uvjeta zbog kojih je mjera obustave izrečena. 'Kako dopisom MOL-a od 6. svibnja 2011. Agenciji nisu dostavljeni dokazi iz kojih proizlazi da su uvjeti zbog kojih je mjera izrečena prestali, Agencija je ponovno privremeno obustavila trgovanje predmetnim dionicama', navodi se u obrazloženju.

HANFA je svojim ranijim rješenjima bila privremeno obustavila trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, prvo od 28. ožujka do 1. travnja, potom od 4. do 8. travnja, zatim od 28. travnja do 6. svibnja, a sada do kraja trgovinskog dana 13. svibnja.