poticaj za investitore

Mogućnost kupovine državljanstva uvela je još jedna europska država, najvišu cijenu drži Austrija

  • Autor: Vanja Majetić
  • Zadnja izmjena 13.09.2019 20:49
  • Objavljeno 13.09.2019 u 20:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U pokušaju privlačenja stranih investcija, grčka vlada planira slijediti ostale europske zemlje uvođenjem novih poticaja za investitore među kojima je i ponuda grčkog državljanstva onima koji kupuju nekretnine u vrijednosti od najmanje dva milijuna eura

Kako piše tiražni grčki list Kathimerini, plan Atene predviđa kako potencijalni investitori koji ispunjavaju uvjete za grčko državljanstvo prethodno moraju imati regulirano stalno boravišta te da imaju nekretninu u vrijednosti od najmajne 500.000 eura, kao i plaću od najmanje 50.000 eura godišnje.

Pored toga, grčka vlada ispituje i mogućnosti ponude poticanja fizičkim i pravnim osobama da izaberu Grčku kao državu u kojoj će se oporezivati njihovi prihodi. Ovaj plan pojavio se u trenutku kada brojni investitori izvan Europske unije traže nova odredišta za kupnju nekretnina zbog Brexita.

Valja podsjetiti kako je početkom ove godine nama susjedna Crna Gora uvela mogućnost stjecanja crnogorskog državljanstva na nekoliko načina, a jedan od njih podrazumijeva uplatu 100.000 eura za razvoj manje razvijenijih jedinicia lokalne samouprave.

Crnogorsko državljanstvo može se steći i uplatom najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici, primorskom dijelu države ili iznosom od 250.000 eura za potrebe ulaganja u neki od razvojnih projekata u unutrašnjosti zemlje. Program je pokrenula crnogorska vlada u suradnji s konzultantskom kućom Henley & Partners koja je specijalizirana za državljanstva i poslovna ulaganja, a koja ističe kako će program imati posebnog odjeka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Program stjecanja državljanstva na temelju investicija prva je 1984. godine pokrenula karipska država Sveti Kristofor i Nevis, čime je to otočje uspjelo zaraditi milijarde dolara. Već idućih godina taj program preuzelo je nekoliko država, a danas takvih država u svijetu ima 12.

Jedna od njih je i Austrija čija je putovnica najtraženija i najskuplja, dok je proces njezinog dobivanja tajnovit. Prema navodima tvrtke Henley & Partners, za dobivanje austrijske putovnice ne postoje službene smjernice, a kandidati se temeljito ispituju.

Prema dostupnim informacijama, kandidat može dobiti austrijsku putovnicu ako za razvoj tamošnjeg gospodarstva donira tri milijuna dolara ili pak ukoliko uloži 10 milijuna dolara. Uz to, kandidat je dužan uplatiti 600.000 dolara za razne naknade nakon čega može putovati bez viza u čak 177 zemalja svijeta te živjeti i raditi bilo gdje u Europskoj uniji. Prije dobivanja putovnice kandidat se mora odreći postojećeg državljanstva jer Austrija ne priznaje dvojno državljanstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!