UZDRMANI CLEAN START

Mlinarevićeva tvrtka radit će za Vladu neovisno o optužnici

Branko Hrvatin, Ivo Josipović i Mladen Mlinarević

Branko Hrvatin, Ivo Josipović i Mladen Mlinarević

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Inženjerski biro Mladena Mlinarevića, protiv kojeg je i službeno Uskok podignuo optužnicu u aferi Planinska, odradit će za Vladu projekt Clean start, dubinsko snimanje stanja u državnim poduzećima i ministarstvima, jer ga po Zakonu o javnoj nabavi ne mogu isključiti, odgovorili su tportalu iz Vladinih odnosa s javnošću. Postupak se ne može poništiti jer je završio, a u trenutku natječaja nije postojala pravomoćna osuđujuća presuda

Ideja projekta Clean start je bila da nakon niza afera i isisavanja novca iz državnih poduzeća na privatne i stranačke, HDZ-ove račune, nova vlast istrese 'kosture iz ormara' i dobije uvid u stvarno stanje financija. Ne samo što je značaj Clean starta umanjilo kašnjenje u raspisivanju natječaja od preko šest mjeseci, nego su se kompromitirali odabirom izvođača: jedna od angažiranih tvrtki jest Inženjerski biro Mladena Mlinarevića, protiv kojeg je podignuta optužnica u aferi Planinska, zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, bivšim ministrom Petrom Čobankovićem i bivšim saborskim zastupnikom i mesarom Stjepanom Fiolićem.

Inženjerski biro Mladena Mlinarevića u tri ministarstva i tri javna poduzeća zapravo će tražiti namještaljke poput onih kakve je sam radio kada je zgradu u Planinskoj koje je kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja lažno procijenio napuhavši joj cijenu sa 3,9 na 8,4 milijuna eura. Namjerava li Vlada s obzirom na tu referencu poništiti dogovoreni posao?

'Prema odredbama Zakona o javnoj nabavi, da bi naručitelj isključio gospodarskog subjekta iz postupka javne nabave, neophodno je da postoji pravomoćna osuđujuća presuda u trenutku dokazivanja sposobnosti, a to je bilo 29. ožujka 2012. (na dan kada su se otvarali zahtjevi za sudjelovanje u postupku javne nabave).

S obzirom na to da postupak javne nabave završava danom odluke o odabiru (ili odluke o poništenju) te da je u konkretnom postupku javne nabave taj rok prošao i ugovorni je odnos već nastao, naručitelj nema pravnu podlogu za poništenje postupka jer je postupak završio', odgovorila je tportalu Dubravka Belas, zamjenica glasnogovornice Vlade.

Ugovor Vlada može raskinuti samo u slučaju da Mlinarovićeva tvrtka ne obavi posao: 'Naručitelj ima pravo raskinuti potpisani ugovor te naplatiti jamstvo za uredno ispunjenje ugovornih obveza koje je dano u obliku bankarske garancije, ukoliko zajednica ponuditelja, Ekonomski institut Zagreb i Inženjerski biro ne izvrši svoje obveze sukladno potpisanom ugovoru.'

Mediji su objavili da je Mlinarevića teretio iskaz Stjepana Fiolića, nakon što mu je HDZ-ov zastupnik rekao da je u akciju uključen Ivo Sanader te da treba napuhati vrijednost zgrade u Planinskoj u elaboratu na željeni iznos, vlasnik Inženjerskog biroa je odmah pristao. Inženjerski biro je dioničko društvo u kojem je Mlinarević većinski vlasnik, lani je tvrtka imala prihode od 12,8 milijuna kuna i dobit od 230.000 kuna. Inače, Mlinarević je dopredsjednik Hrvatskog društva ekonomista, na čijem je čelu Ljubo Jurčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi