GLAVNA SKUPŠTINA EBRD-a

Mirow: Oporavak će biti spor i dugotrajan

14.05.2010 u 16:08

Bionic
Reading

Zasjedanjem Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas su službeno počeli 19. Godišnja skupština i Poslovni forum EBRD-a u Zagrebu

Na otvaranju sastanka Odbora guvernera EBRD-a sudjelovala je i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor koja je istaknula da se zasjedanje odvija u vrlo značajnom trenutku za Hrvatsku koja je pred završetkom pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

EBRD je, istaknula je, važan partner Hrvatskoj u nizu projekata od nacionalnog i regionalnog značaja. Hrvatska, rekla je, očekuje suradnju s EBRD-om u pokretanju novog investicijskog ciklusa i podršci poduzetnicima.

Zato, napomenula je, Hrvatskoj odgovara povećanje kapitala ERBD-a kao i planirani rast obujma ulaganja te banke u narednom razdoblju.

Predsjednik EBRD-a Thomas Mirow rekao kako je vidljiv oporavak u mnogim zemljama u kojima banka posluje, ali da je on relativno spor kao i to da većina pokazatelja govori da će biti dugotrajan.

Mirow smatra da temelji oporavka moraju biti makroekonomska i financijska stabilnost, odnosno da se mora spriječiti obnova makroekonomskih i financijskih neravnoteža, što podrazumijeva izbjegavanje prekomjernih manjkova u bilancama plaćanja i neodrživog rasta kredita.

Preporuča izbjegavanje zaduživanja u stranim valutama i oslanjanje na domaću štednju. Predsjednik EBRD-a smatra da zemlje članice EBRD-a moraju raditi na učinkovitim politikama tržišnog natjecanja i smanjenju barijera za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Odbor guvernera EBRD-a na Godišnjoj skupštini treba donijeti odluku o povećanju kapitala EBRD-a za 10 milijardi eura, a očekuje se i donošenje plana ulaganja EBRD-a u idućih pet godina.

Godišnja skupština i Poslovni forum EBRD-a, koji se održavaju 14. i 15. svibnja u Zagrebu, okupili su više od 2.000 sudionika iz političkog i poslovnog svijeta iz više od 60 zemalja.

Europska banka za obnovu i razvoj, koja ima više od 60 članica, međunarodna je financijska institucija koja podupire projekte u 29 zemalja u regiji koja obuhvaća područje od srednje Europe do središnje Azije.