MLINARIĆ TVRDI:

'Miroslav Kutle nema veze s Podravkom'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tko je trenutačno pravi vlasnik Podravkinih dionica na Malti – Miroslav Kutle, Milan Horvat, uhićeni podravkaši ili netko četvrti? I dok su istražitelji navodno fokusirani na Kutlu, Kutlin odvjetnik Rajko Mlinarić, koji je inače član nadzornih odbora najvažnijih Horvatovih firmi Plurisa i Validusa, tvrdi da Kutle nema niti jednu dionicu tih tvrtki, te da se iza skrbničkih računa za lihtenštajnske i švicarske nepoznate tvrtke krije jedan hrvatski državljanin iz inozemstva

ZAGREB – Vlasnik tih tvrtki jest jedna fizička osoba i riječ je o istoj osobi. Ali ne radi se o Miroslavu Kutli, već o hrvatskom državljaninu koji već tridesetak godina radi u inozemstvu. Relativno je nepoznat hrvatskoj javnosti, ali ja u ovom trenutku nemam ovlast otkriti njegov identitet, rekao nam je odvjetnik Rajko Mlinarić

Riječ je o tvrtkama Eptimas AG iz Švicarske i Febas Establishment iz Lihtenštajna koje preko skrbničkih računa u Varaždinskoj banci drže po 20 posto Plurisa. A Pluris je nasljednik Fima grupe. Uvidom u elektronski dostupan dio registra trgovačkih društava Švicarske, može se vidjeti da je Eptimas AG tvrtka sa 100 tisuća franaka temeljnog kapitala podijeljenog u 100 dionica. Tko su dioničari, nije vidljivo iz elektronskog izvatka, ali vidljivo je da je jedini član uprave Talijan Raffaele Alberto Daniele Tenchio i da je osnovana 2006. godine.

Međutim, Mlinarić ne želi otkriti pravog vlasnika Eptimasa i Febasa, ponavljajući da nema njegovu dozvolu za to. A koga onda predstavlja u nadzornim odborima Validusa i Plurisa, ako ne Miroslava Kutlu?

'Očito je da vlasnici imaju povjerenja u mene. Recimo, s Milanom Horvatom poznajem se još od srednje škole. I moram opet napomenuti da Miroslav Kutle nije vlasnik Plurisa, niti ima njegove dionice. Pluris ima nekoliko dioničara fizičkih osoba među kojima nema Kutle, a što je možda i važnije, niti uhićenih podravkaša', rekao je Mlinarić.

Iako je poznatiji javnosti kao Kutlin odvjetnik, Mlinarić je danas branitelj podravkaša Josipa Pavlovića, no unatoč vezama s Kutlom i s Horvatom, smatra da nije u sukobu interesa.

Što se tiče tvrtki koje nadzire, Pluris i Validus zapravo su društva koja kontroliraju najvrijednije dijelove Horvatovog poslovnog carstva. Prema najfriškijim podacima, Pluris kontrolira tvrtku Validus u kojoj drži 40 posto dionica. Ubilježena vrijednost temeljnog kapitala Validusa je čak 270 milijuna kuna.

Pluris i Validus, pak, kontroliraju Mirnu s 56 posto, odnosno 20 posto dionica, Varaždinsku banku s 11 posto, odnosno 28 posto dionica. Značajne udjele imaju i u Varteksu, gdje Validus ima gotovo 14 posto dionica, kao i u zatvorenom investicijskom fondu (ZIF) Breza, gdje se uz Milana Horvata kao malog dioničara pojavljuje i Radimir Čačić koji drži oko tri posto tog fonda.

Fondovska industrija, pak, drugi je krak Horvatovog poslovnog carstva. Naime, prateći ekonomske trendove, Horvat je osnovao Fima Global Invest, koji pak kontrolira i ZIF Brezu, ZIF Fima Proprius, te otvorene fondove Fima Equity, Fima Maximum i Fima West. Pored svega toga tu je i brokerska kuća Fima vrijednosnice koja je nedavno otvorila podružnice u susjedstvu.

A malteška tvrtka Fima Ami u cijelu se priču uklapa na najbolji način za istražitelje: zbog poslovnih odnosa s investicijskom bankom Merril Lynch i navodnog jamčenja Podravkinim dionicama i inom imovinom, tužitelji i policija dobit će priliku dati odgovor na pitanje tko zapravo kontrolira vrijedne domaće tvrtke u portfelju Horvatovih firmi. Upravo je Fima Ami najveći Podravkin dioničar s 10,62 posto udjela, a iza nje su institucionalni investitori poput HFP-a i HZM-a, te Zagrebačka banka koji imaju od 8,30 do 9,84 posto dionica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi