svjetska tržišta

Mirno trgovanje na Wall Streetu, indeksi stagnirali

29.12.2023 u 06:35

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači odlučili predahnuti nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci

Dow Jones ojačao je 0,14 posto, na 37.710 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,04 posto, na 4.783 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,03 posto, na 15.095 bodova.

U mirnom trgovanju Dow Jones dosegnuo je novu rekordnu razinu, dok se S&P 500 rekordnoj razini primaknuo na samo 0,3 posto.

Svi najvažniji indeksi ostvarili su velike dobitke u proteklom mjesecu, tromjesečju, pa i cijeloj godini.

To se zahvaljuje postupnom popuštanju inflacije i usporavanju rasta gospodarstva. Zbog toga je američka središnja banka najvjerojatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa iduće godine slijedi smanjenje kamata.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će, unatoč agresivnom povećanju kamata posljednjih godina, gospodarstvo izbjeći recesiju.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u posljednjih devet tjedana, S&P 500 našao se nadomak najviše razine u povijesti.

„Ovo je jedan od najvećih skokova tržišta na kraju godine, a započeo je i prije Fedovih poruka polovicom prosinca u vezi kamata i inflacije. To pokazuje koliko smo daleko došli od dna tržišta 'medvjeda' prošle godine i podsjeća ulagače da nakon tamnih oblaka uvijek dolazi sunce”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 7.722 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,24 posto, na 16.701 bod, a pariški CAC 0,48 posto, na 4.535 bodova.