Ministrica poljoprivrede:

'Zamrzavanja cijena hrane u Hrvatskoj neće biti, ta odluka može imati negativne posljedice'

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 21.05.2022 19:16
  • Objavljeno 21.05.2022 u 19:09
Ministrica Vučković je u subotu bila u Varaždinu na izložbi bučina ulja

Ministrica Vučković je u subotu bila u Varaždinu na izložbi bučina ulja

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Varaždinska županija

Vlada priprema nove mjere za ublažavanje rastuće inflacije i krize zbog rata u Ukrajini, no, zamrzavanja cijena hrane, što su napravile neke zemlje poput Mađarske, u Hrvatskoj neće biti.

Da to još uvijek nije opcija, u Varaždinu je RTL-u potvrdila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"U ovom trenutku ja ne mogu potvrditi da se razmatra takva vrsta inicijative. Zamrzavanje cijena hrane može imati kratkoročno pozitivne efekte. Ja u ovom trenutku zanemarujem i pravni afekt takvih potencijalnih odluka.

Mi smo vidjeli nekoliko primjera u svijetu gdje, kad bi se donijela takva odluka da može donijeti značajne negativne efekte na one industrije koje puno znače za gospodarstvo takve zemlje i gdje se osjećaju posljedice takvih odluka. Uvijek je to potrebno ozbiljno analizirati", kazala je ministrica Marija Vučković.

Ministrica je subotu provela u Varaždinu na izložbi bučinih ulja.

Mladen Cesarec iz Krapinsko-zagorske županije šampion je 4. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe - Adria i 11. Izložbe bučinih ulja Hrvatske održane u subotu u Varaždinu, a priznanje mu je uručila ministrica Vučković.

Za titulu šampiona i nagradu od 2000 eura te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natjecalo 158 bučinih ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i prvi put Češke, a proizvođači su se natjecali u dvije kategorije: djevičansko bučino ulje te hladno prešano bučino ulje.

Ministrica Vučković pohvalila je varaždinske proizvođače i udruženja koja su, kazala je, zaslužna da danas imamo 35 oznaka izvornosti zemljopisnog podrijetla.

"Takve oznake prepoznate su i u Europi i u svijetu i svjedočimo ozbiljnim pregovorima s Kinom koji se odnose upravo na ovo područje. Svi su svjesni da je takvo označavanje put za stvaranje dodane vrijednosti i većeg dohotka proizvođača", rekla je Vučković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!