eu fondovi

Ministarstvo poljoprivrede: Sredstva za preradu povećana za 162 milijuna kuna

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.03.2021 21:14
  • Objavljeno 02.03.2021 u 21:13
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da je zbog velikog broja kvalitetnih projekta odlučilo povećati sredstva za natječaj za operaciju "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima" za 162 milijuna kuna, čime je ukupan iznos te potpore za preradu povećan na 462 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede je radi velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata donijelo odluku o povećanju sredstava za natječaj za provedbu tipa operacije 4.2.1 Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima za 162 milijuna kuna, čime je ukupan iznos prihvatljivih sredstava povećan s početnih 300 milijuna kuna na 462 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

"Na četvrtom natječaju za provedbu tipa operacije 4.2., otvorenom 14. veljače 2020. godine, ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore povećan je za čak 50 posto. Time želim poslati poruku da je prerada izuzetno važna za hrvatsku poljoprivredu, stvara proizvode više dodane vrijednosti i takva ulaganja smatram strateškim smjerom koji će rezultirati dodatnim rastom hrvatske poljoprivrede", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Korisnici te mjere su fizičke i pravne osobe koje se bave ili se namjeravaju baviti preradom proizvoda, a prihvatljivi troškovi su ulaganja u građenje i/ili opremanje objekata za poslovanje s mlijekom i preradom mlijeka; za klanje, rasjecanje, preradu mesa, jaja; za preradu voća, povrća, grožđa (osim za proizvodnju vina); aromatičnog, začinskog i ostalog bilja, cvijeća i gljiva; za preradu maslina, komine masline; za preradu žitarica, uljarica i industrijskog bilja; za preradu, punjenje i pakiranje pčelinjih proizvoda, za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ulaganje u kupnju mehanizacije, gospodarskih vozila, strojeva i opreme te kupnju zemljišta i objekata radi realizacije projekta.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. je za operaciju 4.2.1. do sada ukupno ugovoreno 127 projekta vrijednosti 555,5 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 377,3 milijuna kuna za 88 korisnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!