Gari Cappelli

Ministar turizma se još uvijek nada: Sve se pomalo zatvara, ali ako ulovimo osmi mjesec...

18.03.2020 u 10:02

Bionic
Reading

Što nam koronavirus oduzima kada je u pitanju turistička sezona, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je resorni ministar Gari Cappelli

Ministar Gari Cappelli ističe kako moramo biti svjesni toga da će biti gubitaka u turizmu, prenosi HRT.

'U nekakvom smo minusu od 12 posto, a donedavno smo bili osam posto u plusu. Što se tiče noćenja, četiri posto dolazaka. Naravno, sad se to sve pomalo zatvara. Još jučer imali smo 8000 turista, većina je u odlasku. Objekti su u zatvaranju, trebamo svi slušati Stožer. Apeliram na sve koji su u samoizolaciji da se ne šale, nego da ozbiljno slušaju upute i da se svi ozbiljno ponašamo.

U ovom trenutku, u ovom periodu sezone, koji inače nije tako jak, ostvaruje se u fizičkom i financijskom smislu pet posto prometa za prvi kvartal. Što idemo dalje, to je 27 posto i tu se onda ulazi u ozbiljniji dio sezone, u kojem se ostvaruje promet od 2,7 milijardi eura. Uskrs i prvosvibanjski praznici, tu će se već osjetiti gubici. Ako ulovimo osmi mjesec, to bi moglo popraviti sliku prvog kvartala', smatra Cappelli.

Ministar turizma kaže kako će biti donesene mjere vezane za turizam izmjenama zakona o boravišnoj pristojbi i članarinama.

'Odgađamo dio boravišne pristojbe, što ovisi o odvijanju turističke sezone. Odgađa se plaćanje poreza na dohodak, na dobit i svi doprinosi koji idu na plaće - taj dio odgađa se na tri mjeseca, a ako treba, na još tri mjeseca. Po određenim kriterijima plaćat ćemo minimalnu plaću za sve dionike turizma za tri mjeseca', objašnjava Cappelli.