u ivancu

Ministar Horvat u ITAS- Prvomajskoj: Potencijal poduzetničkog sektora u Hrvatskoj 5,5 milijardi kuna

23.04.2019 u 21:18

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Ivancu, gdje je posjetio tvrtku ITAS Prvomajska d.d., izjavio da inovacijski potencijal poduzetničkog sektora u Hrvatskoj iznosi 5,5 milijardi kuna

Ministar Horvat je bio na radnom sastanku s vodstvom tvrtke koja se bavi proizvodnjom alatnih strojeva i pribora; predsjednikom Upravnog odbora Branimirom Vlajom, glavnim izvršnim direktorom Krešimirom Trstenjakom i suradnicima. Trstenjak je ministru predstavio tvrtku sa 179 zaposlenih, koja želi ostati vodeća u proizvodnji alatnih strojeva.

„Izuzetno puno radimo i surađujemo s njemačkim tvrtkama. Oko 80 posto naše proizvodnje završava na tržištu Njemačke. Želja nam je u sljedećem razdoblju ponovo se etablirati, barem u nekom malom segmentu, u dijelu vojne proizvodnje, budući da je tijekom Domovinskog rata ITAS Prvomajska proizvodila određene specifične proizvode koje smo trebali u ratu“, rekao je Trstenjak dodajući kako je u planu tvrtke i školovanje kadrova.

Ministar gospodarstva je vodstvo tvrtke pozvao da se uključi u nacionalnu inovacijsku mrežu.

„Želimo da se prepoznaju u natječaju, kreiraju ga onako kako to njima odgovara, uz mnoštvo drugih privatnih kompanija u Hrvatskoj, pa da onda i po strategiji pametne specijalizacije, ali i po strategiji praćenja i financiranja inovacija na prostoru Hrvatske, jedan dio europskog kolača dođe i ugradi se u proizvode ITAS-a“, rekao je ministar Horvat koji je predstavio novi modalitet s kojim će se već u ovoj godini pratiti stvaranje kvalitetne radne snage.

„Već u sljedećoj školskoj godini stipendiju u srednjim strukovnim školama podižemo s devet na 18 tisuća kuna, firmama dajemo do 500 tisuća kuna mogućnosti plaćanja mentorstva za koje oni u ovom trenutku izdvajaju vlastita sredstva i kompenzirat ćemo, odnosno nadomjestiti trošak amortizacije onih strojeva, alata, odnosno repromaterijala koji se koristi za transfer znanja s mentora na učenika“, najavio je Horvat. Dodao je da bi se tako novim kvalificiranim radnicima kompenzirao odlazak u mirovinu iskusnih, stručnih radnika. Ministar je ponovio da se u dva natječaja za nove proizvode i inovacije priprema 1,5 milijardi kuna europskog novca.

„S obzirom na otprilike 600 milijuna kuna pripremljenih za prve natječaje, identificirani inovacijski potencijal poduzetničkog sektora u Hrvatskoj je negdje na razini 5,5 milijardi, a to samo znači da ovih 600 milijuna treba utrošiti što je prije moguće i otići po novu kapsulu koja mora biti daleko veća od 500 milijuna jer Hrvatska za to potencijala ima“, izjavio je ministar Horvat u Ivancu.