ZAMJENA RUSKOG PLINA

Ministar Habeck: 'Nijemci će visoke cijene plina plaćati još najmanje godinu dana, imamo rješenje za dalje'

28.12.2022 u 11:28

Bionic
Reading

Njemački potrošači plaćat će visoke cijene plina još najmanje godinu dana, a rješenje je infrastruktura za ukapljeni plin, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck

'Morat ćemo izdržati više cijene i u idućoj godini', rekao je Habeck za agenciju dpa. Trebale bi se spustiti pred kraj 2023., kada bi trebala biti dovršena infrastruktura nužna za zamjenu ruskog plina, ali ne ispod razine iz 2021. godine, upozorio je ministar.

Infrastrukturu potom treba dodatno proširiti, naglasio je Habeck. 'Cijene su visoke zato što je ruski predsjednik Vladimir Putin obustavio opskrbu koja je činila polovinu njemačke potrošnje, a nismo imali infrastrukturu za opskrbu, osim plinovoda', ustvrdio je.

Ruski plin stizao je u Njemačku preko Baltičkog mora, plinovodom Sjeverni tok 1 koji je krajem rujna uništen u eksploziji. Europske vlade ustvrdile su da je uzrok sabotaža i pokrenule su istragu. Norveška, Danska i Njemačka odbile su objaviti rezultate, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

  • +4
Sjeverni tok Izvor: EPA / Autor: Danish Defence Command / HANDOUT

Plin stiže u Europu i kroz Ukrajinu, koja je blokirala jednu tranzitnu točku, tvrdeći da se energent preusmjerava otcijepljenim regijama. Njemačka se u međuvremenu dala u potragu za alternativnim izvorima nabave, u prvom redu ukapljenog plina. 'Budemo li infrastrukturu i dalje širili sadašnjim tempom, ponovno ćemo Njemačku povezati sa svjetskim tržištem i imat ćemo globalne tržišne cijene, puno niže od onih koje trenutno plaćamo', poručio je.