SASTANAK sa SOCIJALNIM PARTNERIMA

Ministar financija sa sindikatima i poslodavcima raspravljat će o poreznoj reformi

23.07.2018 u 09:46

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak će se sastati sa sindikatima i poslodavcima s kojima će razgovarati o poreznoj reformi. Podsjetimo, plan Vlade jest od prvog siječnja 2019. smanjiti stopu PDV-a, dok koalicijski partneri i oporba traže i smanjenje opterećenja na plaće

Marić će sindikatima i poslodavcima, javlja Dnevnik.hr, predstavit će neke od ideja koje misli provesti kroz poreznu reformu. Kao opcije spominje: smanjenje PDV-a za jednu stopu, smanjenje doprinosa na plaće, i potencijalno ukidanje najveće stope od 36 posto u porezu na dohodak.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, tvrdi da prijedlozi ne idu u prilog većini građana nego da se ide na ruku trgovcima, poslodavcima i onima s plaćama većim od 30 tisuća kuna.

"Ako se želi pomoći građanima, ne treba u ovom trenutku čačkati po PDV-u. Te novce bi trebalo prenamijeniti za stalni dodatak za mirovine na drugoj strani. Ovdje bi trebalo povećati neoporezivi dio dohotka i trebalo bi još pomaknuti ovaj pravac ulaska u prvu poreznu stopu, a možda i smanjiti samu prvu poreznu stopu", rekao je Sever.

Poslodavci nisu htjeli davati izjave, no kažu da ministar Marić itekako zna njihov stav. S druge strane, kažu da još uvijek ne znaju što on planira, piše Dnevnik.hr.

  • +5
Zdravko Marić komentirao poboljšanje kreditnog rejtinga Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL