UPOZORENJE IZ HUP-A

'Mimo Agrokora događaju se ozbiljniji problemi'

16.05.2018 u 12:03

Bionic
Reading

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja upozorila je u srijedu da je Agrokor tema koja zaokuplja, no da se mimo toga događaju ozbiljniji problemi na koje se treba fokusirati, dok je predsjednik Nadzornog odbora te poslovne udruge Branko Roglić izrazio nadu da će doći do sklapanja nagodbe bez opterećenja za porezne obveznike

Odgovarajući na pitanje novinara nakon predstavljanja HUP Skora za 2017. Deranja je istaknula kako za "činjenje reformi Agrokor nema nikakav utjecaj".

"Agrokor je tema koja se događa i okupira, no mimo toga događaju se ozbiljniji problemi na koje se treba fokusirati", ocijenila je.

Branko Roglić, predsjednik NO HUP-a i vlasnik Orbica, pak, kazao je da se iskreno nada da porezni obveznici neće snositi trošak zbog situacije u Agrokoru.

"To je privatna tvrtka i Vlada je hrabro i odlučno ušla u rješavanje problema. Nadam se da će doći do sklapanja nagodbe i da će to biti bez opterećenja za porezne obveznike", istaknuo je Roglić odgovarajući na upit novinara.

Prema zakonu o izvanrednoj upravi, nagodba vjerovnika trebala bi se postići do 10. srpnja ove godine.

HUP je u srijedu predstavio HUP Skor, kojim se mjeri napredak odnosno rezultat reformi u 12 područja ključnih za bolje poslovanje u Hrvatskoj. On je za 2017. godinu iznosio 36 bodova, što je za 2 boda više nego godinu ranije.

To je prvi značajni pomak mjerenja HUP Skora, ali Hrvatska je i dalje na začelju nove Europe, i očito je da zemlja nema kapacitet za dovoljno brz gospodarski rast, ocjenjuju u HUP-u.

  • +3
HUP predstavio godišnje rezultate mjerenja napretka reformi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Od najvažnijih pozitivnih promjena u odnosu na 2016., istaknut je skok ocjene investicijskih i poslovnih barijera, s 20 na 35 te ocjene fiskalne konsolidacije, s 32 na 36 u 2017.

S druge strane, rečeno je, tri kritična reformska područja na kojima Hrvatska zaostaje u odnosu na usporedive zemlje su opterećenje gospodarstva, s ocjenom od mogućih 100, tržište rada s ocjenom 24 te obrazovni, zdravstveni i mirovinski sustav, s ocjenom od svega 26.

HUP Skor je alat koji mjeri napredak reformi u 12 kritičnih područja nužnih za bolje poslovanje i život u Hrvatskoj u usporedbi s 10 zemalja EU.