INVEST IN CROATIA 2011.

Milošević završava mandat investicijskim forumom

23.09.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Dva mjeseca uoči izbora, Vlada u čijem je mandatu zabilježen žestok pad stranih ulaganja, organizira međunarodnu ulagačku konferenciju 'Invest in Croatia 2011', koja će se održati u zagrebačkom hotelu Westin 10. i 11. listopada pod pokroviteljstvom svjetski uglednih financijskih medija – Bloomberg Newsa i Financial Timesa

Tko su investitori koje u Zagreb dovodi potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević, koji za sada nije uspio nagovoriti nijedno značajnije ime iz svjetskog biznisa da uloži u Hrvatsku?

U Zagreb dolazi David Fass, šef europske podružnice Macquarie grupe, jedne od najvećih australskih investicijskih banaka, koja posluje u tridesetak zemalja, zapošljava 15.000 ljudi i upravlja imovinom od 320 milijardi dolara. Iako se pisalo da su zainteresirani za ulaganje u Zračnu luku Zagreb, na natječaju se nisu pojavili, a navodno su se raspitivali za još jedan Vladin investicijski projekt, izgradnje termoelektrane Plomin 3, za koji se još čeka raspisivanje natječaja.

Miloševićev džoker je austrijsko-kanadski milijarder Frank Stronach, utemeljitelj autoindustrijskog koncerna Magna koji se u vrijeme vladavine Damira Polančeca interesirao za ulaganje pored Šibenika, gdje je na poluotoku Oštrici htio sagraditi hrvatsku verziju golf kluba Fontana, koji već ima pored Beča. Stronachov projekt iz ladice je izvukao Domagoj Milošević, a procjenjuje se da je projekt na Oštrici težak 450 milijuna eura. U Banskim dvorima su mu prije par godina nudili i bivše vojno odmaralište Kupari pored Dubrovnika, za koje je navodno ponudio premalo. Stronachova investicija u hrvatski turizam još se čeka.

Na konferenciju stiže i Ferit Sahenk, predsjednik uprave Dogus grupe, jedne od tri najveće turske korporacije koja u svom portfelju ima najveću tursku banku Garanti, prodaju automobila, maloprodajni trgovački lanac, građevinu i turizam. Dogus grupa je 2009. uložila 20 milijuna eura u marinu Mandalina, a ulaganje bi se trebalo proširiti gradnjom hotela na prostoru bivše vojarne Kulina.

Društvu u Westinu trebao bi se pridružiti i Davor Lukšić, unuk Andronika Lukšića, utemeljitelja Lukšić grupe koja je nedavno od Gorana Štroka preuzela Jadranske luksuzne hotele proširivši svoj turistički portfelj na Jadranu.

Skup će otvoriti predsjednica Vlade Jadranka Kosor, a osim Miloševića koji će biti domaćin najatraktivnijeg panela s Fassom, Stronachom i Sahenkom, svoje panele dobit će pet ministara: Gordan Jandroković, onaj o investiranju hrvatske dijaspore, o geostrateškom potencijalu Božidar Kalmeta, o energetici Branko Bačić, o proizvodnji Đuro Popijač i o turizmu Damir Bajs. Gospodarski skup ne može proći ni bez Nadana Vidoševića, koji je nedavno peti put izabran za šefa HGK-a.