DRUGA FINANCIJSKA INEKCIJA

Milijarde funti za pomoć britanskim bankama

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.01.2009 11:35
  • Objavljeno 19.01.2009 u 11:35
london6

london6

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Britanska vlada u ponedjeljak je objavila više milijardi funta vrijedan drugi po redu paket mjera za stabilizaciju bankovnog sustava, u cilju odmrzavanja kreditnih aktivnosti, nakon što je Royal Bank of Scotland (RBS) najavila gubitak koji bi lako mogao biti najveći u britanskoj korporativnoj povijesti.

RBS je objavila kako očekuje da će otpisati imovine u vrijednosti čak 20 milijardi funta, dodajući da se do te brojke došlo revizijom akvizicija, uključujući udio u nizozemskoj banci ABN Amro.

Povrh toga, cjelogodišnji bančin gubitak u 2008. mogao bi dosegnuti osam milijardi funta pa bi time ukupni gubitci u toj banci dosegnuli iznos od 28 milijardi funta

Mjere koje je predstavio britanski ministar financija Alistair Darling obuhvaćaju golemi program osiguranja kako bi se banke zaštitile od toksične imovine, a imaju za cilj potaknuti institucije da započnu s kreditiranjem kompanija i kućanstava.

Riječ je o drugom po redu paketu mjera za spašavanje banaka koji je britanska vlada objavila samo u posljednja tri mjeseca. Naime, u listopadu objavljen program dokapitalizacije banaka nije omogućio dostatnu osnovicu za nastavak uobičajenog kreditiranja

Posljednjih dana cijene bankovnih dionica ponovno su se našle pod pritiskom oštroga pada zbog bojazni od skorih najava novih golemih otpisa imovine u bankama.

U sklopu drugog paketa mjera, udio britanske vlade u RBS-u uvećan je na gotovo 70 posto, s dosadašnjih 58 posto.

Gubitak RBS-a lako će premašiti raniji najveći gubitak u britanskoj korporativnoj povijesti u visini 15 milijardi funta koji je objavio div telekom industrije Vodafone u 2006.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi