veliko ulaganje

Milanović obišao radove dogradnje luke Crikvenica vrijedne 33 milijuna kuna

21.05.2021 u 12:44

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je u petak Crikvenicu i obišao gradilište na kojemu se završavaju radovi dogradnje luke Crikvenica, projekt vrijedan 33 milijuna kuna

Projekt "Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja - luka Crikvenica" najznačajniji je projekt od osnivanja Županijske lučke uprave Crikvenica te jedno od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, ističu iz te županijske lučke uprave.

Projekt obuhvaća novi zapadni lukobran, dogradnju zaštitnog T-gata i sidrenog sustava, ugradnju električnih instalacija, sustava vodoopskrbe i zaštite od požara te premještanje redovite županijske brodske linije Crikvenica-Šilo (otok Krk) na novi vez.

Očekuje se da će novo pristanište za brodove na županijskoj brodskoj liniji Crikvenica-Šilo biti u funkciji ove turističke sezone. 

Dovršenjem projekta bit će osigurani sigurnosni uvjeti za nesmetano odvijanje županijske brodske linije Crikvenica-Šilo, koja je od važna za stanovništvo otoka. Stanovnicima otoka Krka bit će pristupačnije medicinske i usluge obrazovanja, dnevne migracije će biti jednostavnije, a stvorit će se i preduvjeti za zapošljavanje na kopnu.

Projekt dogradnje luke Crikvenica najvećim se dijelom (85 posto) financira sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u okviru specifičnog cilja - povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike, a preostali dio su sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razvoj luka otvorenih za javni promet.

Radove obavlja zajednica ponuditelja u kojoj su crikvenička Izgradnja, BSK commerce iz Rijeke i DSS obrt za izgradnju hidrograđevinskih objekata i podvodne radove iz Crikvenice.