sabor na potezu

Mijenjaju se uvjeti za 'nacionalnu mirovinu', iznos raste za čak 25 posto

05.10.2023 u 08:59

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u četvrtak će nastaviti raspravljati o Vladinu prijedlogu da se od 1. siječnja iduće godine poveća nacionalna naknada za starije osobe i ublaže uvjeti za ostvarivanje prava na tu naknadu

Raspravu o toj temi, tj. o izmjenama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe počeo je u srijedu, no prekinuo ju je u poslijepodnevnim satima kako bi raspravio oporbeni prijedlog da iskaže nepovjerenje ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Spomenutim izmjenama Vlada predlaže da se od 1. siječnja nacionalna naknada za starije podigne sa sadašnjih 120 na 150 eura, a da se uvjet od 20 godina neprekidnog boravišta na području Hrvatske smanji na deset godina te da se prihodovni cenzus poveća sa 120 na 300 eura po članu kućanstva.

Sabor će u četvrtak raspraviti još devet zakonskih prijedloga, među kojima i Prijedlog zakona o instrumentima politike boljih propisa čiji je osnovni cilj unaprijediti kvalitetu zakona i drugih propisa.

Cilj mu je također unaprijediti i na jednom mjestu objediniti osnovne instrumente politike boljih propisa, a to su: planiranje zakonodavnih aktivnosti, procjena učinaka i vrednovanje propisa te savjetovanje s javnošću.

Novina kod postupka procjene učinaka propisa je da se odvija u samo jednom koraku, da se primjenjuje na sve zakonske prijedloge i da se istodobno sa stavljanjem prijedloga na savjetovanje stavlja i obrazac procjene učinaka.

Sabor će raspraviti i paket zakona kojima se mijenjaju različite uredbe, a novčani iznosi što se odnose na prekršajne odredbe i izraženi su u kunama iskazat će se u eurima.