30. SVIBNJA U ZAGREBU

Microsoftova konferencija za start-up tvrtke

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.05.2012 21:42
  • Objavljeno 23.05.2012 u 16:37
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Posljednje se vrijeme sve veća pozornost daje malim i srednjim tvrtkama. O njima govore političari, gospodarstvenici, građani. Često se govori kako Hrvatska nema velikih korporacija te kako u budućnosti malo i srednje poduzetništvo može Hrvatsku izvući iz krize. Ništa čudno, budući da male i srednje tvrtke u Hrvatskoj čine 99,5 posto ukupnog gospodarstva, a udio malih i srednjih tvrtki čini preko 50 posto hrvatskog BDP-a i zapošljava više od 64 posto radnika

Među malim i srednjim tvrtkama posebno su zanimljive startup tvrtke, a osobito IT startupi - tvrtke okupljene oko Microsoftovog BizSpark programa, kao i članice udruženja CISEx. Microsoftovi inovacijski centri u Varaždinu i Splitu podržavaju rad 140 start-upa, a udruženje Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera iz svih krajeva države okuplja više od stotinu članica i 300 simpatizera.

Microsoft BizSpark globalni je program namijenjen poticanju uspješnosti tvrtki u ranoj fazi njihova poslovanja pružanjem resursa poput softvera, podrške, uočljivosti i drugih mogućnosti poput zajedničkog marketinga, dodatnih promotivnih kampanja i slično. Softver koji članovi BizSpark programa obuhvaća Microsoftove razvojne alate, platforme i produkcijske licence za poslužiteljske proizvode koje odmah mogu iskoristiti za razvoj i plasiranje inovativnih i interoperabilnih rješenja na tržište.

Program start-up tvrtkama omogućuje povezivanje s drugim tvrtkama diljem svijeta, inkubatorima, ulagačima, savjetnicima, državnim agencijama i davateljima usluga hostinga, koji su podjednako uključeni i zainteresirani za softverske inovacije i poduzetništvo te koji mogu pružiti širok raspon resursa za podršku. BizSpark nudi i globalnu uočljivost – isticanje pred publikom koju čine potencijalni investitori, klijenti i partneri.

Članovi programa dolaze u kontakt s bogatom i dinamičnom zajednicom kolega, partnera i resursa za podršku diljem svijeta koji će im pomoći da se razvijaju i postanu uspješni. Među istaknutim tvrtkama iz programa BizSpark svakako valja istaknuti start-upe kao što su dizzy.hr, Farmeron, Salespod i Web Marketing.

CISEx je, s druge strane, mlado udruženje koje je u prvih godinu dana jasno definiralo prioritete i ciljeve, među kojima su utjecanje na promjene zakona vezanih uz olakšavanje registracije i rada tvrtki u sektoru, projekt 10.000 novih radnih mjesta u sektoru – jasan modalitet koji želi prezentirati ministarstvima gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva te financija, kroz potporu HAMAG-a, BICRO-a te investitora (VC fondovi, anđeli investitori…).

Istovremeno, udruženje se fokusiralo na razvoj kvalitetnog tehnološkog parka u Zagrebu (s prvom besplatnom godinom uz mentora za start-up tvrtke), u suradnji s CRANE, HUP-om, HGK, nadležnim ministarstvima – znanosti i malog i srednjeg poduzetništva, zalaže se za smanjivanje poreznih davanja i olakšice za izvoznike softvera, a okupljanjem pod nazivom CISEx Friday želi okupiti start-up tvrtke iz svih većih gradova hrvatske - Splita, Dubrovnika, Varaždina, Pule, Šibenika, Zadra i drugih. Naposljetku, CISEx nastoji utjecati na veću efikasnost hrvatskog obrazovnog sustava, koji u ovom momentu ne odgovara adekvatno na potrebe tržišta rada, u suradnji s nadležnim ministarstvom.

Da 'tiha voda brege dere', potvrđuju mnogi primjeri. Riječ je o tvrtkama koje su do sada pokazale izuzetnu kreativnost i inovativnost te u dobroj mjeri izvoze svoja znanja i vještine, na različita područja i na svih sedam kontinenata svijeta. Neke od tih tvrtki već su našle svoje mjesto pod suncem, a neke će tek ispisati priču o uspjehu. Nemali broj tih tvrtki nastao je u studentskim danima te su de facto nastale 'u roditeljskoj garaži' – slično kao i Microsoft, Apple, Google ili Facebook.

Kako bi ukazali na važnost podrške start-upima i pomogli unapređivanju ravnomjernog regionalnog razvoja u Hrvatskoj, Microsoft Hrvatska organizira konferenciju 'Tehnologija i startupi – partnerstvo za budućnost Hrvatske', koja će se održati 30. svibnja u Kongresnom centru Hypo Expo XXI. Dvorana Kornati bit će mjesto na kojem će sudionici moći čuti o mnogim uspješnim projektima koje provode start-up tvrtke, kao i mogućnosti koje tim tvrtkama nudi računalstvo u oblaku. Kako proizvoditi u Hrvatskoj za cijeli svijet, što Ministarstvo obrta i poduzetništva čini kako bi podržalo malo i srednje gospodarstvo te koja je uloga Microsofta u podršci startupima i domaćem gospodarstvu teme su koje će sudionike potaknuti na raspravu i razmjenu ideja i stvaranje prostora za dijalog i udruživanje s krajnjim ciljem zajedničkog osvajanja novih tržišta i poslovnih prilika.

Konferencija će ujedno biti prilika mladim tvrtkama, koje se žele okušati u razvoju aplikacija, za osvajanje cjelovitog razvojnog paketa Azure. Na kraju konferencije, zainteresirani će moći ukratko predstaviti svoju ideju za aplikaciju koju žele izraditi korištenjem platforme Windows Azure. Najboljih šest projekata osvojit će korisnički račun Azure vrijedan 7.000 dolara, koji će omogućiti besplatan razvoj aplikacija tijekom šest mjeseci.

Više informacija dostupno je na Facebooku, na stranici konferencije

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi