POLICIJA SE OPRAVDAVA

'Mi smo i prije postupali zbog Facebook prijetnji i nitko se nije bunio'

11.07.2017 u 17:19

Bionic
Reading

Nakon nekoliko odgađanja, na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost konačno se raspravljalo o tzv. Facebook uhićenjima. U našem postupanju ništa se nije promijenilo u usporedbi s prethodnim godinama, poručio je na sjednici odbora glavni ravnatelj policije Marko Srdarević

Glavni ravnatelj policije poručio je kako je u svim slučajevima policija postupala po zakonskim propisima.

'Postoji problem u razumijevanju o čemu se radi u policijskom postupanju. Ako se radi o kaznenom djelu prijetnje, nije relevantno kako je ono izvršeno, bitno je da elementi kaznenog djela postoje', rekao je Srdarević.

Iako se, kaže, iz medija može zaključiti da je policija sada počela raditi nešto po prijetnjama po društvenim mrežama, iznio je podatke za 2015. i 2016. godinu. 'U 2015. bilo je 3.086 prijava za kazneno djelo prijetnje, od toga je 91 djelo bilo putem društvenih mreža; 2016. ih je bilo 3.004 i od toga 92 putem društvenih mreža, a u prvih pet mjeseci ove godine 1.348 djela i od toga 30 putem društvenih mreža. Iz ovih podataka kada se objektivno sagleda, vidi se da se ne radi ni o kakvom novom trendu ili porastu postupanja', kazao je Srdarević.

'U ovima slučajevima radi se o medijski zanimljivim osobama, a mi smo cijelo vrijeme postupali. Mi ćemo i dalje postupati i raditi kao do sada', rekao je Srdarević.

Policiju je branio HDZ-ov Petar Škorić, pa i u postupanju prema Iliji Komšiću koji je prijetio Vladi Košiću.

'U tom postupanju nema ničega spornog. Ne znam kome bi bile prihvatljive te prijetnje. Pa i sam Komšić je sljedeći dan kada se otrijeznio rekao da ga je sram', kazao je Škorić.

Srdarević je rekao da policija nije upotrijebila ni drugačiju taktiku u slučaju Janice Kostelić.

'U samoj trajektnoj luci su građani izlazili iz trajekta i svima je bilo jasno da se radi o narušavanju reda i mira na posebno drzak i bezobrazan način', rekao je Srdarević, dodavši kako se za razliku od drugih slučajeva ovdje radi samo o tome da je u pitanju medijski zanimljiva osoba.

Pitanje je što bi šef oporbe rekao da se radilo o nekom u SDP-u, poručio je HDZ-ov Anđelko Stričak vezano uz slučaj SDP-ove sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček. Naime, raspravu je inicirao predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji danas zbog ranije dogovorenih stranačkih obaveza nije bio na sjednici odbora. Na sjednici, osim Ranka Ostojića, nije bilo i drugih SDP-ovaca.

Ako se pak pita Mostovu Ines Strenju Linić, janica kostelić je pretjerano reagirala. 'Možda je ona kao vrhunska sportašica naviknuta na drugačiji odnos, ali više nije sportašica nego je političarka', poručila je Strenja Linić.

'Mi kao društvo očito nismo spremni braniti dignitet institucija', odgovorio joj je HDZ-ov Škorić, kojem je neprihvatljivo tumačenje da bi se netko samo zato što je političar trebao 'naviknuti primati udarce'.

Sam predsjednik odbora Ranko Ostojić poručio je kako treba razlikovati verbalni delikt od prijetnje, te da mi imamo problem drugačijeg postupanja. 'Da li bi Pernar prošao isto kao Janica?', upitao je Ostojić, poručivši da treba imati isti tretman prema svima.

Osvrnuo se i na prijetnje biskupu Košiću. 'Košić je elementarna nepogoda na društvenim mrežama, no to ne mora značiti da mi je prihvatljivo da mu se prijeti', rekao je Ostojić.

U raspravu se uključio i Ivan Pernar, koji je ravnatelja policije hoće li se i dalje kažnjavati oni koji policiji putem društvenih mreža poruče da su glupi. 'Što se tiče vrijeđanja policajaca, radi se o vrijeđanju službene osobe. Kao i u slučaju prijetnji nije važno kako je to izvršeno, nevažno je je li putem telefona ili društvenih mreža, objasnio je Srdarević.

Kazao je kako policija ne ulaže ciljane resurse u praćenje FB. 'Ono što javno saznamo ili nam je prijavljeno, imamo dosta toga što nam dođe preko aplikacije ili na mail, ne možemo se praviti da ih nismo dobili', rekao je Srdarević.

Što se pak tiče prijave protiv sisačke gradonačelnice, tamošnja policija postupala je, pojasnio je, prema nalogu DORH-a. 'Nije bilo političkog pritiska ni da prijavimo prekršajno gradonačelnicu Siska, niti da povučemo prijavu. Dobili smo nalog od DORH-a i dobili smo dopis kako smo dobili, kolege su dobili u Ravnateljstvu policije, ne Ministarstvu, mi smo to detaljno analizirali i na temelju našega iskustva i sudske prakse, uvijedli smo da nemamo dovoljno elemenata i povukli smo', objasnio je Srdarević.