PREDSJEDNIK, NADZORNIK, VOLONTER?

Mesić bez naknade od Ingre, ali samo zasad

Stjepan Mesić Igor Oppenheim

Stjepan Mesić Igor Oppenheim

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bivši predsjednik Stjepan Mesić požurio se nakon prestanka mandata u Nadzorni odbor Ingre, čime je ušao u sukob interesa za koji će proći nekažnjeno, a zasad ne prima naknadu za nadzornički posao koja je prošle godine iznosila 15.000 kuna mjesečno

Kada se saznalo da ulazi u Nadzorni odbor Ingre, i to na ispražnjeno mjesto Nadana Vidoševića, Stjepan Mesić kazao je da će raditi bez naknade te da će, kao i u vrijeme predsjednikovanja, pomagati kome god treba. No iz Ingre ne mogu potvrditi da će bivši predsjednik ostati bez novčane nagrade, koja je uobičajena za nadzornike. U snažnoj kompaniji, kakva je Ingra bila 2008, naknada tadašnjem članu NO-a - primjerice Josipu Protegi - iznosila je mjesečno 27.000 kuna bruto, dok je prošle godine uz loše poslovne rezultate smanjena na mjesečno 15.000 kuna bruto.

Na naš upit prima li Mesić naknadu, s obzirom na najave o volontiranju, iz Ingre su odgovorili da je zasad nije primio: 'Otkad je 22. srpnja održana glavna skupština Ingre na kojoj je donesena odluka o izboru člana nadzornog odbora, g. Stjepan Mesić nije primio nikakvu naknadu niti se do danas Nadzorni odbor sastajao. Ingra glavnu skupštinu društva saziva jednom ili dva puta godišnje te se na njoj donosi više odluka važnih za funkcioniranje kompanije', rekao je za tportal Danko Deban, glasnogovornik Ingre.

No Deban nije mogao odgovoriti na pitanje hoće li Mesić ubuduće primati naknadu. Naravno, nije isključeno da će je Mesić, koji će naknadu najvjerojatnije primati automatizmom, proslijediti u humanitarne svrhe, s obzirom na to da je obećao da će se osloniti na predsjedničku mirovinu od 18.000 kuna i za savjete u Ingri neće tražiti novac.

U Ingri nisu opterećeni mišljenjem saborskog povjerenstva koje je ustvrdilo da se Mesić našao u sukobu interesa jer je postao član Nadzornog odbora Ingre dok mu je tekao šestomjesečni dužnosnički mandat bivšeg predsjednika. No ipak priznaju da su odugovlačili s upisom u sudski registar, kako bivšem predsjedniku ne bi pravili probleme:

'Kako bi se poštivao rok u kojem je g. Stjepanu Mesiću zabranjeno obavljati dužnosti u roku od šest mjeseci nakon isteka mandata, odluka je tek 18. kolovoza 2010. godine provedena na Trgovačkom sudu i s tim je datumom izvršen upis g. Stjepana Mesića u sudski registar kao člana nadzornog odbora Ingre', kazali su u Ingri.

Bez obzira na Ingrin manevar, iz saborskog povjerenstva – neučinkovitog tijela koje čak i njegovi članovi nazivaju 'svetom vodicom', poručuju da bi se dužnosnici morali ubuduće kloniti toga da šest mjeseci nakon isteka mandata prihvaćaju i obnašaju takve dužnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi