ratari u vojvodini SE ŽALE

Slab urod mente zbog suše: Ove je godine bilo više sunca nego oborina, to će utjecati i na cijenu

03.08.2021 u 14:41

Bionic
Reading

Suše i visoke dnevne temperature utječu na poljoprivredu i sve usjeve. Nakon prve košnje u lipnju, prinosom su nezadovoljni i proizvođači mente u Vojvodini. Međutim, manji prinosi podigli su veleprodajnu cijenu kilograma mente, pa će proizvođači biti otprilike na istom

"Menta voli promjenu kiše i sunca, a budući da je ove godine bilo više sunca nego oborina, menta je slabo rodila", rekao je za novosadski Dnevnik Nikola Božin, poljoprivrednik iz Padeja.

Manji urod je pak poskupio kilogram ljekovitog bilja pa se sada kupci utrkuju tko će platiti više. Proizvođači sada mogu uprihoditi i 330 dinara (gotovo 25 kuna) po kilogramu.

Proizvodnja mente, kaže Božin, skup je posao, popraćen problemima.

"Treba osigurati mnogo novca za troškove dnevnica sezonskih radnika, jer se metvica iskopava tri puta i taj je trošak najveća stavka u proizvodnji."

Skupa radna snaga, koja još uvijek nije dovoljna na tržištu rada i niska veleprodajna otkupna cijena već godinama, često dovodi poljoprivrednike u situaciju da ostanu bez zarade. Postoje proizvođači koji nemaju unaprijed zaključene ugovore s kupcima, već su prepušteni volji kupaca, što odvraća poljoprivrednike od rada s mentom', ističe Božin.

U Padeju je nekad bilo 500 jutara pod mentom, a sada je samo 50 jutara na poljima tri ili četiri domaćina.

Proizvođači će znati koliko će mente biti u drugoj košnji oko 20. kolovoza, kada strojevi uđu na polja i još jednom pokose biljke.