ISPLIVAO I DOKUMENT

Menadžeri planirali preuzeti Podravku

Bionic
Reading

Pod opravdanjem neprijateljskog preuzimanja Podravkini menadžeri navodno su pod kapom strane konzultantske tvrtke htjeli preuzeti 75 posto dionica tvrtke i to Podravkinim novcem

Taj se plan sastoji od četiri faze, a spominju se svi javnosti dosad poznati elementi priče - uloga Fime, Franckove dionice... - ali i neki dosad nepoznati, poput uloge Vlade i državnoga udjela u Podravki od 26 posto. Konačan cilj plana koji je strana konzultantska kuća napravila za menadžment Podravke jest da on potpuno preuzme kontrolu nad koprivničkom kompanijom.

Cijeli aranžman težak je oko dvije milijarde kuna, a njegov početak - prema dokumentu lociran u treći kvartal 2006. - u potpunosti se slaže s početkom realizacije projekta Spice (začin), koji je predmetom istrage, dakle s Fiminom kupnjom 10,64 Podravkinih dionica od Francka i PBZ-a.

Pogledajte tajni plan preuzimanja

Plan preuzimanja Podravke od strane menadžementa izrađen na deset stranica možete pogledati ovdje.

rva faza je ostvarena i time je menadžment zavladao prvom četvrtinom vlasništva nad Podravkom. Druga, treća i četvrta faza nisu realizirane. O tome tko je mozak operacije, može se samo nagađati. Teško je vjerovati da za plan Uprave, na čelu s Darkom Marincem, nisu znali predsjednik Nadzornog odbora Mladen Vedriš, ali i aktualni potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Večenji list je doznao da je Fima ove godine doista vratila novac Podravki koji joj je koprivnička kompanija putem splitskog SMS-a slala da u pitanje ne dođe vlasništvo nad 10,64 posto dionica u vlasništvu njezine malteške ekspoziture Fima Ami LTd. I to samo zahvaljujući velikom kreditu mađarske banke OTP, koja je pristala ući u cijelu vrlo rizičnu priču vlastitim kapitalom.

Kako je banka OTP dioničar mađarske naftne kompanije MOL-a, suvlasnika Ine, spekulacije idu u smjeru da je netko Mađarima morao dati mig da pokriju financijsku prazninu u projektu Spice. Jedina osoba iz Vlade koja je istodobno bila uključena u privatizaciju Ine, a i zainteresirana za Podravku jest - potpredsjednik Vlade Damir Polančec. U međuvremenu su, dok traje istraga DORH-a, MUP-a, USKOK-a - a u nju su se uključili i HANFA te Ured za sprečavanje pranja novca - neki članovi Podravkina vrha poduzeli korake da zaštite svoje pozicije pred zakonom.