NOVI PROCESI U AUSTRIJI

Menadžer Hypa podmitio trojicu hrvatskih političara sa 630 tisuća eura

03.04.2015 u 09:43

Bionic
Reading

Sudskim epilozima afere Hypo u Austriji nema kraja – tamošnji mediji pišu o novim optužnicama za čelnike propale klagenfurtske banke Wolfganga Kulterera, Tila Berlina i Josefa Kirchera. Jedna od točaka optužnice su i navodna mita koja su bankari Hypa davali hrvatskim političarima

Neki od ključnih austrijskih medija, od javne televizije ORF preko tjednika Profil pa sve do tiražnog tabloida Krone Zeitung, opet su se naširoko raspisali o repovima afere Hypo. Propast Hypo Alpe-Adria Banka, 'skandalozne banke', kako je u međuvremenu zovu u Austriji, postala je velika nacionalna trauma, ne samo zbog nevjerojatnih razmjera kriminalnih aktivnosti šefova klagenfurtske banke, nego i zbog njihove velike povezanosti sa svijetom politike, i to ne samo austrijskim, nego i onim u Hrvatskoj i regiji. Povrh toga tu je i još uvijek nejasna konačna cijena saniranja bankrotirane banke, u koju je Austrija ulupala više od 10 milijardi eura, donijela i posebne zakone, ali i dalje nije uspjela sve te dubioze u potpunosti raščistiti.

Time se paralelno bavi u austrijsko pravosuđe pa tako slijede nove optužnice u aferi Hypo koje su ponovno povezane s poslovanjem ove banke u Hrvatskoj.

Kako piše tjednik Profil, optužnica bivšeg menadžera Hypa Josefa Kirchera s još dvojicom sudionika iz Austrije tereti da je 2007. dao mito trojici hrvatskih političara, svakome po 210 tisuća eura. Time se htjelo omogućiti da se zemljište u vlasništvu Hypa na Pagu proglasi građevinskim, što se i dogodilo.

Mito je isplaćivano preko Liechtensteina, tj. samo za tu priliku ustanovljene tvrtke-kćerke Hypa pod nazivom Monarola Investment. Prema optužnici tužitelja iz Klagenfurta u vezi tog projekta kroz lažne račune prošlo je ili je oprano 1,7 milijuna eura koji su onda raspodijeljeni trojici neimenovanih hrvatskih političara, dvojici austrijskih biznismena (250 tisuća eura svakom) i samom Kircheru, koji je ubrao 550 tisuća eura. Odvjetnik Josefa Kirchera, naravno, demantira sve optužbe i najavljuje da će se njegov klijent izjasniti nevinim na sudu.


Prema optužnici, Kircher je o svemu tome obavijestio i tadašnjeg šefa Uprave Hypa Wolfganga Kulterera te i njegova zamjenika Othmara Ederera, što oni također poriču. Govorilo se o 'porezno neutralnim isplatama' koje su redovito išle preko Liechtensteina. Jedna od njih, a riječ je o višemilijunskom iznosu, služila je pak za financiranje Hypo Consultinga u Hrvatskoj i Srbiji.

Kulterer i Tilo Berlin, koji ga je naslijedio na čelu Uprave banke, očekuju optužnicu zbog sumnjive studije koja je koštala 4,3 milijuna eura. Zajedno s njima optužen je i bečki konzultant Heinrich Pecina, čija je tvrtka Vienna Capital Partners dugi niz godina savjetovala Hypo, izvijestio je ORF

Sve te nove optužnice pokazuju da se austrijsko pravosuđe mnogo ozbiljnije i sistematičnije bavi mitom, korupcijom i pronevjerama Hypa, uključujući i one koje su povezane s Hrvatskom. Tako ćemo zahvaljujući austrijskom pravosuđu imati priliku doznati koja su to tri hrvatska političara 2007. dobili po 210 tisuća eura svaki kako bi zemljište na Pagu preinačili u građevinsko.