OD 30.9. DO 2.10. U ZAGREBU

Međunarodni sajma inovacija ARCA

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.09.2010 15:38
  • Objavljeno 28.09.2010 u 15:31
izumi

izumi

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Osmi međunarodni sajam inovacija, novih proizvoda i tehnologija Arca održat će se od 30. rujna do 2. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Udruge inovatora Hrvatske

Ovogodišnji sajam ugostit će 160 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Irana, Slovenije, Srbije, Rusije, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Poljske i Hrvatske koji će se predstaviti s ukupno 220 inovacija.

Osnovna ideja organizatora sajma je predstaviti hrvatskom gospodarstvu i državnoj infrastrukturi niz kvalitetnih rješenja čijom se primjenom može poboljšati stanje našeg gospodarstva, odnosno povećati njegova konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu, istaknuto je na konferenciji.

'Na svjetskom tržištu danas je najbolje konkurirati inovacijom, a ne više niskom cijenom, te se u tom smislu treba koncentrirati na proizvode koji pružaju nešto novo i koji su drugačiji', kazao je Stjepan Car, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske. Inovacije su poluga za promjene u društvu, dodao je.

Među izloženim inovacijama naći će se elektromobil mladog inovatora Mate Rimca, tehnologija za reciklažu otpada tvrtke Tehnix, energetski pretvarači za vjetroelektrane Končara i mnogi drugi proizvodi.

U sklopu sajma održat će se i konferencija s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom 'Inovacijama do konkurentnosti' od 30. rujan do 1. listopada na kojoj će eminentni stručnjaci iz Hrvatske i svijeta govoriti o stvaranju poticajne klime za inovatorstvo, povezivanju gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom i ostalim temama. Svoja predavanja održat će, među ostalim, Paulo. G. Correa, glavni ekonomist Svjetske banke, te ugledni fizičar Davor Pavuna.

Nagrade najboljim inovacijama prema četiri kriterija, inovativnost, komercijalna vrijednost, tehničko-tehnološka razina inovacije i utjecaj na zdravlje, okoliš i sigurnost, predviđeno je na završetku sajma u subotu.

Tijekom sajma održat će se i okrugli stol pod nazivom 'Financiranje razvoja inovacija', kao i tematska izložba 'Inovatori pokreću svijet'

Glavni pokrovitelji ovogodišnje Acre su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi